
Părinții din Anglia nu mai susțin opinia conform căreia copiii lor trebuie să fie la școală ”cu normă întreagă”.
Un studiu citat de The Guardian afirmă că, în urma pandemiei, a apărut „o schimbare seismică” a atitudinilor față de prezența școlară.
De decenii, participarea la școală a tuturor elevilor a făcut parte dintr-un contract social între școli și familii, dar raportul spune că acest lucru nu mai este valabil.
Perturbarea, cauzată mai întâi de Covid, apoi agravată de o criză a costului vieții și de o epidemie de sănătate mintală în rândul tinerilor, a condus la ceea ce cercetătorii descriu ca fiind o ruptură profundă a relației dintre școli și părinți din tot spectrul socio-economic. .
În consecință, unii părinți nu mai cred că este responsabilitatea lor să se asigure că copilul lor este la școală în fiecare zi, declanșând „o criză națională” a prezenței școlare. Va fi nevoie de„un efort monumental, cu mai multe servicii”, pentru a fi inversată această tendinţă, se arată în raport.
Rata generală de absenteism în școlile din Anglia a crescut cu mai mult de 50% din 2019, în timp ce absența persistentă – atunci când elevii pierd 10% sau mai mult din cursuri – a înregistrat o dublare, provocând îngrijorarea autorităţilor.
Raportul, întocmit de agenția de cercetare a politicilor publice Public First, se bazează pe conversații de grup cu părinți din diferite medii.