
Șase percheziții au avut loc marți în municipiul Arad, în dosarul penal în care este vizat un medic stomatolog italian, stabilit la Timișoara, care ar fi facilitat obținerea ilegală a diplomelor de medic specialist. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu, în luna februarie, după apariţia unui reportaj la un post de televiziune italian.
Stomatologul este suspectat că a facilitat tranzacții cu diplome false, permițând obținerea titlului de medic specialist fără parcurgerea perioadei de rezidențiat. În urma acțiunilor desfășurate de autorități, au fost ridicate mai multe bunuri și documente cu valoare probatorie, precum și un pistol de calibru 9 milimetri, deținut ilegal, potrivit News.ro.
Ancheta a scos la iveală că suspectul, un cetățean italian cu reședința în Arad, ar fi intermediat transferul mai multor studenți străini de la o universitate din Arad la instituții de învățământ superior din Italia, pe baza unor documente false. Totodată, acesta ar fi facilitat obținerea ilegală a diplomelor de medic specialist, fără ca beneficiarii să fi finalizat studiile de rezidențiat obligatorii.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Arad, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, au pus în aplicare șase mandate de percheziție domiciliară. Dosarul penal aflat în desfășurare include acuzații de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Cazul a intrat în atenția autorităților în luna februarie, după difuzarea unui reportaj de investigație la un post de televiziune din Italia. În materialul respectiv, medicul stomatolog italian stabilit în România a fost filmat cerând 30.000 de euro pentru obținerea unor diplome false.
În urma acestor dezvăluiri, autoritățile române s-au autosesizat și au demarat cercetările. Deși numele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a fost menționat în investigația jurnalistică, reprezentanții instituției au negat orice implicare, susținând că nu există legături între universitate și faptele investigate.
La rândul său, medicul suspectat a afirmat că ar fi fost victima unei înscenări, susținând că declarațiile sale ar fi fost obținute sub presiune. Cu toate acestea, ancheta continuă, iar autoritățile analizează probele ridicate în cadrul perchezițiilor pentru a stabili întreaga amploare a rețelei de fraudă.
Anchetă la Universitatea de Vest din Arad în scandalul diplomelor false