Petiție pentru retragerea nominalizării lui Trump la Premiul Nobel pentru Pace

ID 356118426 © Rokas Tenys | Dreamstime.com

Decizia Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) de a-l nominaliza pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace a stârnit reacții vehemente în spațiul public. Acum se strâng semnături pentru pe platforma civică Declic, unde a fost lansată o petiție prin care cere retragerea acestei nominalizări, considerată „profund inadecvată și contrară valorilor păcii și drepturilor omului”.

Semnatarii petiției susțin că fostul președinte al SUA nu este un susținător al păcii, ci, dimpotrivă, a promovat decizii care au destabilizat regiuni întregi și au agravat conflicte internaționale.

„Premiul Nobel pentru Pace este un simbol al luptei pentru dreptate, solidaritate și protejarea vieților omenești. Donald Trump nu întruchipează aceste valori, iar nominalizarea sa de către SNSPA reprezintă o rușine pentru instituția dumneavoastră și pentru principiile academice pe care ar trebui să le promovați”, se arată în textul adresat SNSPA.

Semnatarii afirmă că „Trump NU este un susținător al păcii. Dimpotrivă, în ambele mandate prezidențiale, a luat decizii care au avut consecințe devastatoare asupra securității globale:
– A adoptat politici externe care au destabilizat regiuni întregi, promovând conflicte și diviziuni.
– Recent, a suspendat furnizarea de informații militare critice către armata ucraineană, oprind fluxul de intelligence esențial despre pozițiile și mișcările trupelor rusești, în încercarea de a forța Ucraina să accepte negocieri de pace în condițiile impuse de Rusia. Prin întreruperea acestui sprijin vital, Donald Trump se face direct responsabil pentru pierderile de vieți omenești în rândul civililor și soldaților ucraineni, expunând Ucraina unui risc crescut de atacuri devastatoare.
– A folosit pretextul păcii ca să joace la ruleta rusească viitorul Europei și al poporului ucrainean, folosindu-se de o poziție de putere pentru a forța o situație care îi este favorabilă lui personal.
– La fel și în situația din Gaza, a folosit poziția sa de putere pentru a expulza populația nativă, în încercarea de a face loc proiectului său megalomanic de a transforma Fâșia Gaza în „riviera” sa personală.
– A sugerat că ar putea să folosească forța pentru a anexa Groenlanda și Canada la SUA, tratând aceste regiuni și popoare ca pe o simplă monedă de schimb într-un joc geopolitic personal.”

Nominalizarea lui Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace a fost întâmpinată cu critici nu doar de semnatarii petiției, ci și de membri ai comunității academice. Un grup de absolvenți și cadre didactice ale SNSPA a adresat o scrisoare deschisă instituției, cerând explicații privind criteriile care au stat la baza deciziei.

De asemenea, Consiliul Studenților din SNSPA s-a distanțat de inițiativa Senatului universității, subliniind că această decizie nu a fost precedată de o consultare largă în rândul comunității academice.

Pîrvulescu: Au fost patru voturi împotriva nominalizării lui Trump la Premiul Nobel pentru Pace

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.