Petiție pentru salvarea ultimelor inscripții lăsate de revoluționari pe fațada Palatului Universității

O inițiativă civică își propune să salveze, protejeze și să conserve ultimele inscripții lăsate de revoluționari pe fațada Palatului Universității din București. Mesajele, scrise în zilele tensionate ale Revoluției din Decembrie 1989, sunt considerate martori fizici de o valoare memorialistică excepțională la trei decenii și jumătate de la căderea regimului comunist în România.

Organizațiile revoluționarilor din București, Timișoara și Cluj, alături de reprezentanți ai societății civile și muzee, au lansat o campanie de strângere de semnături pe platforma SalvatiMemoriaRevolutiei.ro. Aceasta își propune să demonstreze Rectoratului Universității din București importanța istorică a păstrării acestor mărturii, mai ales în contextul lucrărilor de renovare ce urmează să fie extinse și asupra fațadei exterioare a clădirii.

Unul dintre cele mai cunoscute înscrisuri, „Studenți de la Filologie, aici s-a ucis. Călcați cu respect. Aici e sînge”, este încă vizibil pe fațada dinspre strada Edgar Quinet. Alte 59 de inscripții, inclusiv fragmente din imnul „Deșteaptă-te, române!”, se află ascunse sub straturi mai recente de vopsea. Aceste mesaje au fost menționate încă din prima carte dedicată Revoluției, antologia „Vom muri și vom fi liberi” (1990), însă lipsa măsurilor de conservare le pune acum în pericol de distrugere definitivă.

„În decembrie 1989, la Piața Universității din București, protestatarii anticomuniști au stat față în față cu soldați înarmați, au oprit tancuri cu mâinile goale și au scris pe ziduri sub tirul gloanțelor: Jos Dictatura, Vrem pluralism politic, Alegeri libere. În decembrie 2024, avem datoria morală să salvăm aceste semne ale Revoluției pentru generațiile viitoare, ca dovezi ale sacrificiului și curajului celor care ne-au câștigat libertatea”, au declarat inițiatorii petiției.

Organizatorii campaniei subliniază că astfel de vestigii sunt recunoscute la nivel internațional ca având o semnificație memorialistică profundă și oferă exemple relevante. Zidul Berlinului a fost parțial conservat, păstrând graffiti-urile istorice, iar găurile de gloanțe din pereții închisorii Kilmainham Gaol din Dublin sunt menținute ca mărturie a sacrificiului patrioților irlandezi. De asemenea, inscripțiile lăsate pe pereții Reichstag-ului după Bătălia Berlinului din 1945 au fost restaurate și conservate.

„Chemăm organizațiile și cetățenii României să se alăture apelului pentru protejarea și punerea în valoare a acestor inscripții prin semnarea petiției publicate pe SalvatiMemoriaRevolutiei.ro. Acolo, publicul poate afla mai multe despre istoricul acestor mărturii fizice și despre demersurile întreprinse în ultimele 12 luni pentru salvarea lor”, se arată în mesajul comun al inițiatorilor.

Revoluția din Decembrie 1989 a marcat un moment de cotitură în istoria României, iar păstrarea acestor mesaje reprezintă o datorie morală și civică. Ele nu sunt doar relicve ale trecutului, ci și simboluri vii ale luptei pentru libertate, demnitate și democrație. Conservarea lor este un act de respect față de cei care și-au dat viața pentru ca România să devină o țară liberă.

A fost aprobată programa școlară pentru disciplina obligatorie „Istoria comunismului din România”

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.