
Primul zbor non-stop în jurul lumii a fost realizat de către doi piloți americani, Dick Rutan și Jeana Yeager, în anul 1986. Această călătorie a fost un adevărat record în domeniul aviației și a durat 9 zile și 4 minute.
Rutan și Yeager au decolat din Edwards Air Force Base în California pe data de 14 decembrie 1986, la bordul unui aeroplan experimental numit Voyager. Aceștia au urmat o rută care a inclus traversarea Oceanului Pacific, trecerea peste Australia, traversarea Oceanului Indian, trecerea peste Africa și traversarea Oceanului Atlantic, înainte de a se întoarce în California.
După nouă zile și patru minute în aer, avionul experimental Voyager a aterizat la baza aeriană Edwards din California, finalizând primul zbor non-stop în jurul globului cu o singură încărcătură de combustibil. Voyager era în mare parte făcut din plastic și hârtie rigidizată și transporta de peste trei ori greutatea sa în combustibil când a decolat de la baza aeriană Edwards pe 14 decembrie. Până când s-a întors, după ce a zburat 25.012 mile în jurul planetei, mai avea aproximativ 20 de litri de combustibil rămași în rezervorul său operațional.
Voyager a fost construit de Burt Rutan de la Rutan Aircraft Company fără sprijin guvernamental și cu sponsorizare minimă din partea companiilor. Dick Rutan, fratele lui Burt și un pilot decorat în Războiul din Vietnam, s-a alăturat proiectului de la început, la fel ca și prietena lui Dick, Jeanna Yeager (fără legătură cu aviatorul Chuck Yeager). Corpul extrem de ușor, dar puternic al lui Voyager era făcut din straturi de bandă de fibră de carbon și hârtie impregnată cu rășină epoxidică. Aripile sale aveau o deschidere de 34 de metri, iar aripa stabilizatoare orizontală era amplasată pe partea din față a avionului, nu pe partea din spate – o caracteristică distinctivă designului de aeronave ale lui Rutan. Practic, un rezervor de combustibil zburător, fiecare zonă posibilă a fost folosită pentru depozitarea combustibilului, iar mai multe tehnologii moderne ale aeronavelor au fost abandonate în efortul de a reduce greutatea.
Când Voyager a decolat de la baza aeriană Edwards la ora 8:02 a.m. PST (ora 18:02 ora Bucureștiului) pe 14 decembrie 1986, aripile erau atât de grele cu combustibil încât vârfurile lor se frecau de sol încât au cauzat daune minore. Cu toate acestea, avionul a reușit să se ridice în aer și să se îndrepte spre vest. În a doua zi, Voyager a întâmpinat turbulențe severe cauzate de două furtuni tropicale în Pacific. Dick Rutan era îngrijorat să zboare cu aeronava la un unghi mai mare de 15 grade, dar a descoperit curând că avionul poate zbura pe o parte la 90 de grade, ceea ce s-a întâmplat când vântul l-a aruncat dintr-o parte și în alta.
JEANA YEAGER și DICK RUTAN
Rutan și Yeager au împărțit comenzile, dar Rutan, un pilot mai experimentat, a făcut cea mai mare parte a pilotajului din cauza perioadelor lungi de turbulențe întâlnite în diferite puncte ale călătoriei. Din cauza tensiunii în care zburau, au mâncat doar o mică parte din mâncarea adusă cu ei, astfel la finalul zborului fiecare a pierdut aproximativ 10 kilograme.
Pe 23 decembrie 1986, când Voyager zbura spre nord de-a lungul coastei Baja California și era la doar 450 de mile distanță de obiectivul său, motorul pe care îl folosea s-a oprit, iar aeronava a căzut de la 2.500 la 1500 de meytri înainte ca un motor alternativ să fie pornit.
După aproape nouă zile de la momentul decolării, Voyager a apărut deasupra bazei aeriene Edwards și a făcut câteva cercuri în timp ce Yeager a acționat o manivelă primitivă care a coborât trenul de aterizare. Apoi, sub aplauzele a 23.000 de spectatori, avionul a aterizat în siguranță cu câțiva litri de combustibil rămași, finalizând astfel prima circumnavigație non-stop a Pământului de către o aeronavă care nu a fost alimentată cu combustibil în aer.
Voyager este expus permanent la Muzeul Național al Aerului și Spațiului din Washington, D.C.
Caracteristici generale
Echipaj: doi piloți
Lungime: 8.89 m
Anvergură: 33.73 m
Înălțime: 3.12 m
Suprafață aripilor: 33.7 m2
Greutate fără încărcătură: 1,021 kg
Greutate maximă la decolare: 4,397 kg
Motor: 1 × Teledyne Continental O-240, 4 cilindri, 130 cp (97 kW) (motorul frontal)
Motor: 1 × Teledyne Continental IOL-200, 4 cilindri, 110 cp (82 kW) (motorul din spate)
Elice: cu 2 palete
Performanțe
Viteză maximă: 196 km/h
Distanță: 40,212 km
Autonomie: 216 ore
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate te interesează și
22 decembrie 1882: Este montată prima instalație electrică pentru bradul de Crăciun