
Profesoara Camelia Gabrilă, directoare a Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași, a afirmat, la dezbaterea despre noile planuri-cadru, că trebuie gândit modul în care directorii gestionează orarul și spațiul școlar, pentru a acomoda noua configurație de CDEOȘ.
„În calitate de director, încerc să-mi imaginez cum vom aplica aceste planuri-cadru. Vorbim despre dificultăți de finanțare, de resurse umane, de a avea peste tot profesori dezvoltatori de curriculum. Deci trebuie gândite și forme de pregătire și alternative, curriculum la decizia elevului din oferta școlii propus de Ministerul Educației. Trebuie să gândim, în primul rând, o flexibilitate a modului în care tu, ca director, gestionezi orarul, spațiul școlar. Mi-aș dori să existe repere, secvențe orare care să permită un alt mod de a gândi opționalele. Toate acestea depind de măsura în care veți fi deschiși la recomandări, la sugestii, la măsura în care nu va mai fi presiunea bugetară și permanenta obsesie a finanțării și în măsura în care școlile vor avea o independență controlată, gestionată, lăsând o anumită decizie la nivelul școlilor”, a spus Camelia Gavrilă, citată de Ziarul de Iași.
„Îmi plac formulările pe care pe care le-ați avut, de curriculum de specialitate, curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ), apăsând pe elev, pe școală, pe elemente bune. Flexibilitate, libertate, adaptare, o anumită autonomie a școlilor măcar ca un orizont de speranță există. Sigur că vom vedea și în ce măsură acest orizont se va traduce și în implementarea concretă”, a mai transmis Camelia Gavrilă.