
Camelia Gavrilă, profesoară de limba română și directoarea Colegiului Național din Iași, consideră că subiectele de la Evaluarea Națională la această materie ar trebui să fie mai adecvate vârstei elevilor și nivelului de înțelegere al acestora.
Declarația cadrului didactic vine după ce, la simularea de examen, mulți elevi au fost puși în dificultate de un subiect bazat pe o poezie a lui Lucian Blaga. De altfel, rezultatele la proba de limba română au fost, de data aceasta, mai slabe decât la matematică.
”Limba și literatura română rămâne un domeniu complex, sunt evaluate diverse competențe ce vizează limba, gramatica, comunicarea, aspecte literare, de interpretare și înțelegere de text literar sau nonliterar. Contează fluența și expresivitatea redactării, coerența și precizia termenilor, înțelegerea limbajului artistic, figurat. Consider ca este necesar ca subiectele elaborate să fie mai adecvate vârstei elevilor și nivelului lor de înțelegere, a mesajelor literare complexe, uneori contrastante, care presupun experiența de lectură. În esență, un subiect destul de greu”, a declarat Camelia Gavrilă pentru Ziarul de Iași.
Conform datelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării, la limba română procentul de note mai mari decât 5 a fost de 64,01%, în timp ce la matematică acesta a fost de 71,97%.
Sinteza rezultatelor, așa cum a fost comunicată de MEC:
Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, se înregistrează următoarea situație pe probe și tranșe de note:
I. Limba și literatura română
Număr lucrări evaluate: 161.883
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 103.629
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 64,01%.
II. Matematică:
Număr lucrări evaluate: 161.004
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 115.879
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 71,97%.
Rezultate mai slabe la limba română decât la matematică, la simularea de Evaluare Națională
30 % sunt peste 7. E firesc și foarte bine. Felicitări! Dacă un subiect are și un grad de dificultate sau, hai să-i zicem.. surpriza, cu atât mai mult. De unde atâtea mofturi și pretentii… Poate nu se justifică paralele date pe meditații, centre de excelență și schimburi de experiență… Despre adecvare la vârstă și nevoile reale de dezvoltare e altă poveste… Ori Blaga ori Creangă.. NU mai citește nimeni și NU originalitatea a contat vreodată. Prefabricatele încă se poartă și vor fi în continuare baza pentru copy-paste. Pe toate treptele învățământului formal, profesori, formatori si,, bebeficiari,, ai sforaitoarelor idealuri educationale românești.