
A evalua proiectele de planuri-cadru doar prin numărul de ore alocate prin partea „fixă” a curriculumului este o idee nu numai păguboasă, dar și rău intenționată, transmite profesorul universitar Constantin Cucoș.
Într-un articol publicat pe blogul său, profesorul universitar, fost director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, afirmă că punerea în discuție a planurilor cadru pentru liceu a generat, aproape imediat, o sumedenie de reacții, pozitive dar și critice, în măsura în care grila de lectură a fost una simplă, bazată pe o citire „în diagonală”, prin raportare doar la Trunchiul Comun (TC), neintrând în filosofia generării și compunerii acestuia ca întreg.
Cadrul universitar precizează că exprimă acest punct de vedere atât în calitate de consilier onorific al Ministrului Educației și Cercetării, dar și în nume personal, ca pedagog.
”Noutatea adusă de aceste constructe curriculare de prim nivel constă tocmai în filosofia pe care se bazează acest plan cadru, mai precis pe partajul/jocul ascendent dintre trunchiul comun și curriculum de specialitate (CS), respectiv curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ), pe diferiții ani de studiu, ceea ce denotă flexibilitate și particularizare mult mai crescută decât ceea ce există în prezent. Ne dorim atât de mult autonomie și descentralizare, dar când e vorba de o asumare efectivă perspectivele se cam schimbă. O astfel de responsabilizare a unităților de bază, a profesorilor, a părinților, a elevilor etc. pentru a construi circumstanțial segmente importante din curriculum (ce pot cuprinde discipline atât „tradiționale”, cât și multe opționale sau facultative) ține de un registru care ar trebui să ne scoată din comoditate, conformism și așteptare ca alții să ne facă treaba (ministerul, inspectoratul). Până la urmă, câștigul este al elevilor și, pe termen lung, al întregii societăți, printr-o diversificare a ofertelor școlare în raport cu așteptări, posibilități, dorințe. E posibil ca astfel de particularizări să facă diferența dintre licee, care dincolo de miezul cultural comun, pot oferi și altceva”, afirmă prof. Constantin Cucoș.