Prof. Laura Borbe, mesaj către colegi despre simulările de examene: Nu critici, nu morală, nu autovictimizare, nu vânătoare după vinovați

Profesoara Laura Borbe, cadru didactic membru în echipa de lucru la Aspire Teachers, a transmis un mesaj către colegii săi de profesie, în legătură cu modul în care aceștia ar trebui să abordeze simulările de examene.

Preluăm mesajul integral, cu acordul autoarei:

Nu e prima dată când se întâmplă ceea ce mă face să scriu acest mesaj.
Stimați colegi, simularea unui examen are un scop simplu: să îl ajute pe elev în procesul de învățare. Pentru asta e necesar, obligatoriu ca să urmăm pașii
1. Corectam lucrarea
2. Rezolvăm împreună cu elevii, în clasă, fiecare subiect
3. Citim împreună cu ei baremul și îl explicăm (de exemplu ce înseamnă că nu se acordă punctaj intermediar sau fracționat)
4. Le dam lucrările de la simulare și ii lăsăm să compare ce au scris pe lucrare, cu rezolvarea din clasă.
5. Acolo unde nu înțeleg, prin compararea răspunsurilor, ce e greșit, le explicăm.
6. La final tragem niște concluzii și oferim feedback clar: ce anume din teorie e de recuperat, ce tip de exerciții sau sarcini trebuie exersate, ce putem face noi pentru a-i ajuta. Acest ultim punct e de prezentat la ședința cu părinții sau în timpul audiențelor.
Nu critici, nu morală, nu autovictimizare, nu vânătoare după vinovați, nu mesaje disperate sau pesimiste. Aproape toți cei cu care vorbiți sunt speriați, neîncrezători, disperați, nu au soluții (chiar și dvs), iar a face altceva decât a oferi un feedback clar, coerent, nu e decât urletul neputinței.
În lipsa acestui proces urmat de un feedback clar, coerent, învățarea nu se petrece.

2 comments

  1. Alexandru spune:

    Ar trebui sa iesiti din turnul vostru de fildes si sa corectați ls scoli de stat 100 lucrari in doua zile in care aveți si ore de curs, sa vedeti daca vă vor ocoli infarctul si accidentul vascular cerebral.
    De ce in doua zile in care aveti si ore de curs?
    Pentru ca asa ni se cere. Ternenul de predare a lucrărilor corectate este unul, dar directia scolii ne cere sa le predam cu trei zile mai devreme pentru ca… doamnele secretare au alte prioritati dupa aceea, nu vor sa se mai ocupe de luni de introducerea rezultatelor pe computer. Si evident ca fiind dati peste cap, nu mai putem la clasa sa bibilim cu fundițe si alint cate 20-28elevi din fiecare clasa a opta si fiecare parinte „ingrijorat” ca deși isi mediteaza copilul de doua ori pe saptamana la mate, inca din clasa a patra, acesta a luat 5 la simulare.

  2. Ioana spune:

    Ceea ce spune doamna profesor Laura Borbe sunt doar vorbe. În școli lucrurile stau total diferit. Elevii sunt amenințați că nota de la simulare va fi trecută în catalog. Nu există „feedback clar și coerent” după primirea lucrărilor.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.