Prof. Nicoleta Simona Ghenea: Să încercăm cumva să nu mai fie teama de științe

Nicoleta Simona Ghenea este profesoară pentru învățământ primar de 24 de ani la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova și este pasionată de științe.

Anul acesta, ea a fost unul dintre cele 11 cadre didactice desemnate ”Profesor MERITO 2024”.

Profesoara a dezvoltat și coordonat cursuri de utilizare eTwinning și Genially, face parte din comunitatea STEM, ca ambasador Scientix, și a instruit cadrele didactice în utilizarea instrumentelor digitale la clasă.

În ultimii ani a fost selectată de două ori la workshop-uri organizate de Agenția Spațială Europeană, chiar la sediul ei din Belgia, unde a învățat despre robotică și tehnologie, iar asta o ajută să creeze instrumente digitale pe care le folosește la clasă.  În continuare, și-a propus să păstreze un echilibru între digital și tradițional, ,,pentru că părintele spune că nu ai de ce să-l ții atâta pe calculator. Eu întotdeauna am găsit cheia, am avut chiar niște părinți minunați, o echipă pe care mă simt norocoasă că o am.”

Împreună cu elevii ei, a adus în sala de clasă animale și chiar planete, prin instrumente digitale precum Merge Cube, adică un cub prin care ,,elevii pot explora o galaxie în palmă, pot ține în mână fosile și artefacte antice, pot explora o moleculă de ADN, pot cerceta miezul Pământului, pot diseca o broască virtuală, pot împărtăși propriile creații 3D”, conform descrierii de pe site-ul oficial al instrumentului. Primul Merge Cube l-a achiziționat în urmă cu patru ani din bani personali, dar acum în școală există mai multe, unele primite prin sponsorizare, altele cumpărate. Este un instrument îndrăgit de elevi, pe care ea îl folosește săptămânal la clasă.

La rândul ei, a învățat de la fiecare generație câte ceva. ,,A fost un moment în care am stat să urmăresc desene animate actuale, ca să le pot oferi personaje similare în jocurile mele pe Genially (n.r. o platformă online în care pot fi create prezentări interactive, infografice și alte tipuri de conținut). Am lăsat pasiunile lor să vină către mine.”

A învățat și că un copil poate să fie acasă într-un fel și la școală în cu totul alt fel. De aceea este esențială comunicarea cu părinții.

În același timp, vrea să disipeze teama de științe. ,,STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) va fi viitorul în opinia mea, de asta m-am ocupat să atrag profesorii către partea de STEM. Să încercăm cumva să nu mai fie teama de științe, de faptul că științele sunt grele, că trebuie să le predăm cu diverse resurse pe care nu le avem.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.