
Raluca Diana Răducanu, directoarea adjuncă a Liceului Jean Monnet din București, afirmă că factorul ”părinte” a fost relevant pentru diferențele între rezultatele elevilor care au susținut simularea de Evaluare Națională și ale celor care au susținut testarea similară în vederea examenului de Bacalaureat.
”Nu mi se pare relevantă o comparație cu rezultatele din anii trecuți. Sunt anumite circumstanțe care diferă. Dar pot să fac o comparație între ceea ce se întâmplă la simularea de la Evaluarea Națională, unde rezultatele, în ansamblu, sunt bune, față de rezultatele de la simularea de bacalaureat, unde sunt mai slabe, luat în ansamblu pe unitatea școlară. Și aș adăuga factorul ”părinte”: rolul părintelui în pregătirea elevului, în sensul în care, la clasa a opta, elevii sunt mai bine controlați de către părinți, urmăriți din spate de către aceștia, pe când la clasa a douăsprezecea lucrul acesta se întâmplă din ce în ce mai puțin.
Cei de la clasa a douăsprezecea spun că știu ei mai bine ce au de făcut, se gândesc că pot obține un rezultat de trecere, nu este neapărat condiționată admiterea la facultate, adică sunt foarte multe aspecte”, a explicat profesoara Raluca Diana Răducanu, în cadrul emisiunii Info Edu, difuzată de televiziunea publică.
”Un alt lucru este acela că, luat în ansamblu, se poate stabili ceva, se poate ajunge la o concluzie. Însă pentru fiecare elev în parte, rezultatul lui contează. Adică barometrul acesta, indicatorul acesta pe unitatea școlară nu este neapărat cel mai relevant, cel mai important. Poate să fie din punctul de vedere al statisticienilor, să zicem, sau la nivelul ministerului, al inspectoratului. Dar la nivelul unității școlare, pentru fiecare elev în parte este important ce a făcut, ce mai are de făcut și pentru profesorii de la clasă”, a adăugat cadrul didactic.
raluca diana răducanu jean monnet