Prof. Rodica Chiriac: Subiectele de la simularea de bacalaureat la matematică au fost bine structurate

Rodica Chiriac, profesoară de matematică la LLI Academy, a comentat pentru Educație Privată subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la simularea de astăzi a examenului de bacalaureat.

”Subiectele propuse pentru simularea examenului de bacalaureat la matematică au fost bine structurate, reușind să evalueze toate obiectivele într-un mod clar și relevant.

Elevii ar fi putut întâmpina dificultăți la subpunctele c) din subiectul al doilea, deoarece acestea presupuneau o abordare mai riguroasă și o înțelegere aprofundată a conceptelor.

De asemenea, unele exerciții au necesitat o atenție sporită, fiind formulate astfel încât să testeze atât raționamentul logic, cât și precizia în rezolvare.

Rezolvarea exercițiului 2c de la subiectul al III-lea a presupus o bună familiarizare cu tipologia problemei, ceea ce a impus un antrenament susținut din partea elevilor”, explică profesoara Rodica Chiriac.

Subiectele și baremele pentru proba obligatorie a profilului (matematică/istorie) din cadrul simulării examenului național de bacalaureat 2025 au fost publicate de Ministerul Educației și Cercetării.

La simularea probei obligatorii a profilului din cadrul examenului național de bacalaureat 2025, desfășurată astăzi, 25 martie, au fost prezenți, potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 15:00), circa 100.000 elevi (81%) din totalul celor peste 123.000 de elevi cărora li se adresează această simulare.

Un elev a fost eliminat în urma unei tentative de fraudă, informează Ministerul Educației.

Calendarul următoarelor probe:
– 26 martie 2025: proba E)d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării;
* 27 martie 2025: proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă.

2 comments

  1. T. C. spune:

    Buna ziua. Stimati profesori, subiectele or fi bine structirate indiferent de materie. Ideea este daca or fi in concordanta cu ce mai poate oferi societatea in privinta posibilelor locuri de munca dupa absolvire. Societatatea in ansamblu este cea care nu mai este adaptata, invatamantul nu mai este corelat pietei muncii. Nu puteti cere copiilor sa invete cu mare sarg ceva ce nu prea le va fi de folos cand vor ajunge sa faca niste meserii (ca profesii cred ca se pot numi doar cele in acord cu pregatirea scolara mai ales de grad superior), fara legatura cu scoala absolvita. Patronii la randul lor sunt nemultumiti ca absolventii nu presteaza din prima zi cu excelenta, de nota 10, ceea ce este specific postului ocupat. Inainte vreme, societatea asigura pe piata muncii posturi suficiente in concordanta cu numarului de absolventi scolarizati specific in domeniile pt care se stia ca pot exista locuri de munca. Pe de alta parte, fiecarui nou angajat, indiferent de gradul scolarizarii, timp de un an de zile nu i se incredintau responsabilitati proprii, ci in colaborare cu un indrumator superior ca pregatire in institutia respectiva. Dupa incheierea anului de „ucenicie”, angajatul cu 1 an vechime era supus unui examen la locul de munca si de atunci i se incredintau responsabilitati. In aceasta perioada de 1 an, tanarul angajat isi desavarsea educatia, pe de o parte teoretica si practica in locul de munca unde urma sa primeasca responsabilitati proprii, pe de alta parte socializand cu colegii mai varstnici, isi desavarsea educatia civica. Acest gen de integrare treptata era eficient atat pentru angajator cat si pentru angajat. Desigur, salarizarea primului an de munca era incadrata la valoarea minima pt profesia / meseria respectiva. Era un fel de rezidentiat sa spunem, desfasurat la locul de munca. Chiar si cei mai bine pregatiti absolventi aveau ce sa acumuleze, iar cei mai putin pregatiti aveau timp sa recupereze si reuseau sa faca fata ulterior responsabilitatilor. Arareori erau unii care se integrau mai greu, dar se gaseau solutii pt a deveni si ei utili. In definitiv oamenii au capacitati diferite ale puterii de invatare si de munca dar nu inseamna ca trebuie ca societatea sa se debaraseze de ei ca de niste rebuturi bune de aruncat la gunoi. Sper sa nu fi suparat prea tare aceasta opinie.

  2. Dana spune:

    Evident… Generația greu încercată de la pregătitoare, generația fără manuale la 1-4, cu compendiu la clasele 5-6, o mare porcărie, acum fac încercări pe ei, se încearcă deșablonizarea, mi e silă de tot ce înseamnă sistem de învățământ în țară asta de analfabeti cu facultate!!!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.