
Serinella Zara, profesoară de Limba română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, afirmă că la subiectele de gramatică de la simularea de Evaluare Națională o clipă de neatenție îi putea costa pe elevi cel puțin două puncte.
„Gramatica comportă un nivel de dificultate unde nu neapărat dificultatea exercițiilor este cea care atrage atenția, ci faptul că ei trebuiau să se concentreze foarte mult ca să răspundă impecabil de la un item la altul. Elevii trebuie să cunoască niște tehnici de rezolvare a subiectelor la gramatică, pe lângă noțiuni. O clipă de neatenție, de grabă, îi putea costa două puncte sau chiar mai mult. Din punctul meu de vedere, la fiecare exercițiu, au fost strecurate mici capcane, încât ei puteau greși. La gramatică nota va fi pe cât exercițiu s-a făcut până la simulare și pe nivelul de concentrare”, a explicat Serinella Zara pentru Ziarul de Iași.
Cadrul didactic atenționează că exercițiile de gramatică de la partea B a subiectului I au avut un nivel de dificultate care a impus elevilor o atenție sporită și o bună concentrare pentru a evita greșelile. Subiectele au inclus mici capcane, cum ar fi identificarea corectă a substantivelor articulate, unde unele cuvinte, precum „zambile” și „lalele”, puteau fi confundate cu forme articulate, întrucât elevii recunosc „le” ca fiind articol.
În ceea ce privește subiectul referitor la o poezie a lui Lucian Blaga, profesoara Serinella Zara afirmă că interpretarea acesteia nu se poate face pe bucăți.
„În cazul celor patru repere mai există o problemă. O interpretare a unui mesaj nu se face pe bucăți. Eu știu că în barem va fi o căsuță aferentă pentru fiecare dintre acestea, iar noi trebuie să inserăm un punctaj. Interpretarea unei poezii se face aplicând sincron lucrurile acestea și va fi relativ dificil de urmărit. Ce urmărim, baremul și căsuțele sau felul în care un copil, pe o secvență, inserează și emoția și o figură de stil?”, a precizat profesoara de limba română de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iași.