
Adrian Iftene, prof. univ. dr. la Facultatea de Informatică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza din Iași” și prorector al instituției, afirmă că nu le recomandă elevilor să folosească Inteligența Artificială atunci când își fac temele la materii precum matematica sau limba română.
Într-un interviu acordat Radio Iași, cadrul universitar transmite că inteligența artificială poate fi foarte utilă în procesul de educație, însă, în privința temelor, o recomandă mai degrabă la disciplinele unde este nevoie de inventivitate.
”La temele de la Matematică nu aș recomanda. La temele de la Limba Română, unde au de compus ceva, nu aș recomanda. Le-aș recomanda să o folosească la temele sau la proiectele unde ai nevoie de inventivitate. Și eu mai fac asta în momentul în care organizez, de exemplu, un eveniment și vreau să mă gândesc la toate aspectele care ar putea intra în organizarea acelui eveniment. Să-mi spună ce părere are despre organizarea evenimentului, să-mi dea niște sugestii. De regulă, dă foarte multe sugestii. Eu am în minte deja două-trei sugestii, iar de multe ori, acestea sau planul meu se află în răspunsurile lui, dar aflu și două-trei direcții la care nu mă gândisem și care sunt foarte potrivite pentru a face tema respectivă, pentru a organiza evenimentul respectiv. În astfel de situații le recomand elevilor să o folosească, pentru a primi idei, dar nu pentru a rezolva tema respectivă sau proiectul respectiv”, afirmă profesorul universitar, în interviul citat.
”Inteligența artificială este un ajutor pentru cei care au un anumit nivel de pregătire. Dacă nu ai acel nivel de pregătire, s-ar putea ca inteligența artificială să te încurce din cauză că nu înțelegi calitatea răspunsurilor pe care le primești. Nu-ți dai seama că un răspuns este greșit sau că nu este adecvat întrebării pe care ai pus-o. Pe studenții din anii de licență noi îi încurajăm să nu folosească inteligența artificială. Să capete informațiile de bază, să studieze materiile pe care le au în cursul anilor, să-și facă temele săptămână de săptămână, să își ridice nivelul încet-încet, astfel încât la momentul când își termină licența și chiar la masterat sau doctorat, să folosească inteligența artificială în cunoștință de cauză, știind de fapt cum s-ar rezolva o problema”, adaugă Adrian Iftene.