
Cristian Preda
de Vlad Bălăeț
Cristian Preda, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și fost consilier prezidențial pentru Educație și Cercetare, a criticat printr-o postare recentă pe Facebook starea actuală a învățământului universitar.
Preda vorbește în mesaj despre numărul ridicat reexaminări acordate studenților:
„În timpul ciclului de licență, studentului i se oferă 8-10 ocazii să treacă un examen. Se adaugă la asta practica – tot mai populară – a contestării notei acordate de titularul cursului. Caz în care se obține o nouă evaluare. Din partea altor profesori.”
El se arată nemulțumit și de regulamentul de evaluare a studenților, actualizat anul trecut de Universitatea din București:
„Filosofia care susține eșafodajul e simplă: nu-i bine să pierzi studenți. Fiindcă pierzi, odată cu ei, finanțarea de la buget. De vreun an, profesorii severi sunt puși în discuția departamentului. Ei sunt de vină dacă pică prea mulți examenul. Pe scurt: cu taxele de la cetățeni e susținută mediocritatea.”
Articolul 20 al regulamentului prevede că „Dacă ponderea studenților care nu au promovat disciplina respectivă din totalul studenților care au participat la evaluarea finală este mai mare de 66%, consiliul departamentului împreună cu titularul de disciplină analizează fișa disciplinei, suportul de curs și bibliografia, subiectele de examen și baremul de corectare, stabilește cauzele care au determinat această situație și propun măsurile care se impun.”
La polul opus, însă, în articol sunt menționate și următoarele măsuri, în cazul notelor prea mari:
„Consiliile departamentelor calculează (după desfășurarea tuturor sesiunilor din anul universitar) ponderea notelor de 9 și 10 din totalul studenților promovați. Dacă această pondere este mai mică de 5 % din total, respectiv, mai mare de 75 % din total se analizează cauzele care au determinat această situație și măsurile care se impun.”
cristian preda