Profesorii care și-au recunoscut vina pentru frauda la Bacalaureat pot participa la examenele naționale

Photo 108954677 © Monkey Business Images | Dreamstime.com

DNA a anunțat că, în urma investigării fraudării examenului de Bacalaureat din Mureș, sesiunea iunie-iulie 2023, 61 de persoane au fost inculpate, dintre care doar două nu au calitatea de profesor sau elev. Până în prezent, 19 profesori și 6 elevi au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Cu toate acestea, profesorii care și-au recunoscut vina pot continua să profeseze și să participe la examenele naționale, deoarece nu le-a fost interzis acest drept, potrivit HotNews.

Potrivit procurorilor DNA, frauda la Bacalaureat a fost orchestrată de Sabin Gavril Pășcan, inspectorul general de la acea vreme. Acesta le cerea profesorilor să rezolve subiectele și să strecoare răspunsurile în ciornele elevilor. Conform Edupedu.ro, Sabin Pășcan era un apropiat al secretarului de stat Florin Lixandru din cadrul Ministerului Educației, cei doi fiind văzuți împreună pe Muntele Athos cu doar o lună înaintea fraudării examenului. Florin Lixandru a fost președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat în 2023, funcție pe care o deține și în prezent.

Tribunalul Mureș a decis marți, 28 ianuarie, condamnarea unei profesoare din Târgu Mureș la 1 an și 10 luni de închisoare cu suspendare, aceasta susținând în vara anului 2023 toate cele trei probe ale examenului în locul fiului său. Instanța a decis anularea diplomei acestuia. Alte patru cadre didactice din Mureș, care au făcut parte din comisiile de examen, au fost condamnate pentru fraudă.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș a declarat pentru HotNews că nu deține informații despre numărul exact al profesorilor puși sub acuzare și condamnați. Inspectorul general actual, Paula Dărăban, susține că nu a dispus verificări privind examenul de Bacalaureat din 2023, deoarece toate documentele aferente au fost ridicate de DNA.

Deși scandalul fraudei a scos la iveală o rețea bine organizată de profesori și inspectori care au ajutat elevii să trișeze, autoritățile locale par să minimalizeze impactul. Conducerea ISJ Mureș a evitat să răspundă clar dacă va lua măsuri suplimentare pentru a preveni fraudele la examenele viitoare, limitându-se la a menționa că în sesiunile ulterioare de Bacalaureat nu s-au mai înregistrat abateri.

Citește articolul integral pe HotNews.ro.

Fraudă uriașă la BAC în Mureș. O profesoară a dat examenul în locul fiului său

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.