
Proiectul privind hărțuirea sexuală este pasat între Justiție și Educație. Ministerul Educației a propus ca sesizările anonime să fie luate în considerare în anumite condiții, însă cei de la Justiție invocă tot felul de obstacole tehnico-legislative, potrivit Euronews.
Ministerul Educației a venit, printre altele, cu propunerea de a redefini conceptul de hărțuire sexuală, dar și de a se lua în considerare sesizările anonime care conțin elemente sau indicii care pot să ducă la ideea că a fost comis un act de hărțuire sau agresiune sexuală, la nivelul unei instituții de stat.
În replică, potrivit surselor Euronews, Ministerul Justiției s-a opus acestor modificări propuse de cei de la Educație, în discuțiile care au avut loc în aceste zile, pe motiv că actualul cadru legislativ permite prevenirea și combaterea eficientă a acestui fenomen dacă Ministerul Educației și instituțiile subordonate, inclusiv universitățile, vin cu norme mai eficiente de aplicare a acestor prevederi.
Mai mult decât atât, conform acelorași surse, Ministerul Justiției a susținut că nu este nevoie nici măcar de modificările cerute, pentru că s-ar crea un „paralelism legislativ” care poate să creeze efecte nedorite pe viitor.
Ministerul condus de Alina Gorghiu a venit cu obiecții privind sesizarea anonimă în cazurile de hărțuire sexuală, potrivit surselor Euronews România. Motivul ar fi afectarea drepturilor persoanelor vizate. Din cauza acestor obiecții, măsurile pe care le-a cerut premierul Marcel Ciolacu nu au intrat în ședința de guvern de săptămâna aceasta.
Între timp, studenții au venit cu propuneri către Ministerul Educației. Mai exact, Alianța Organizațiilor Studențești a înaintat o serie de propuneri ministerului Educației. Printre acestea se numără posibilitatea depunerii sesizărilor anonime și obligativitatea profesorilor care află informații privind cazuri de hărțuire sexuală să le raporteze Comisiei de Etică.
Citește articolul integral pe Euronews.ro.
Încă o sesizare care îl vizează pe Pieleanu, trimisă la SNSPA (Euronews România)