
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a scris pe pagina sa de Facebook o postare comemorativă, cu ocazia zilei în care s-a născut baronul Samuel von Bruckenthal, o importantă personalitate a Sibiului. Acesta a decedat în anul 1803.
Turcan și-a editat, în cele din urmă, postarea, eliminând urarea aniversară.
Forma inițială a postării:
Postarea, după editare:
Astăzi istoria consemnează nașterea baronului Samuel von Brukenthal. Un sibian care zi de zi ne este exemplu. Un om înaintea vremurilor sale, un adevărat om al Luminilor, baronul Brukenthal ne-a lăsat o moștenire impresionantă. A lăsat Sibiului, a lăsat României, a lăsat Europei. Brukenthal, revenit de la Viena, a deschis unul dintre primele muzee ale lumii, a lăsat o impresionantă colecție de artă și o bibliotecă monumentală. Tot el ne-a dat lecția cultivării mediului intelectual. El a creat o adevărată oază culturală în Sibiul finalului de secol XVIII. Samuel von Brukenthal este o bornă pentru cultura și societatea României.
Despre Samuel von Bruckenthal
A fost un jurist sas, guvernator al Transilvaniei, colecționar de artă și fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă numele.
Bunicul și tatăl său au fost judecători în Nocrich. Numele inițial al familiei a fost Brekner. Pentru loialitate, tatăl său, Michael Brekner, a fost înnobilat în 1724, primind numele cu particulă nobiliară von Brukenthal. Mama sa, Susanna, provenea din familia aristocrată a lui Conrad von Heydendorff.
După absolvirea gimnaziului, începând din 9 februarie 1741, Samuel von Brukenthal a fost circa doi ani funcționar la Cancelaria din Sibiu.
Apoi a studiat dreptul, filosofia, științele politice și administrative la universitățile din Halle și Jena, fără a obține însă un titlu academic. În acea epocă, diploma de absolvire nu era obligatorie. Era suficient un certificat de bună purtare pe durata studiilor. În timpul studenției a reușit să pătrundă în cercurile înalte de la Curtea din Berlin și a fost inițiat în francmasonerie în Loja Zu den Drei Adler din Viena, apoi a devenit membru al Lojei Masonice din Magdeburg.
Chromebook: Laptopul educațional cu cel mai mare succes în 2021