
Incidentul de astăzi, când o profesoară de la ICHB- Liceul Teoretic Internațional de Informatică București a fost reținută de Poliție în urma unei cereri de extrădare formulate de Turcia face parte dintr-un întreg șir de șicane ale Regimului Erdogan împotriva Școlilor Lumina din România. Încă din vara anului 2016, ambasadorul turc Osman Koray Ertaş a identificat ca “güleniste” instituțiile de învățământ aflate sub titulatura “Lumina”. El a făcut astfel trimitere la Fethullah Gulen, un om de afaceri considerat de Recep Erdogan inamicul numărul 1.
Astfel, Școlile Lumina, asociate de statul turc cu Gulen, au fost de mai multe ori ținta șicanelor din partea Ankarei. O situație similară a avut loc și în Republica Moldova.
Școlile Lumina au reacționat de fiecare dată public împotriva presiunilor și le-au denunțat prin comunicate de presă.
Iată un scurt istoric al acestora:
August 2016
Lumina Instituții de Învățământ condamnă presiunile și amenințările statului turc la adresa sa
Lumina Instituții de Învățământ condamnă cu fermitate politica guvernului turc de a ataca constant și fără temei instituții de educație performante, care-și desfășoară activitatea în România de peste 20 de ani, în conformitate cu legile acestei țări.
Declarațiile făcute recent de ministrul turc al dezvoltării, Lutfi Elvan, și de ambasadorul Turciei la București, reprezintă amenințări și presiuni la adresa unor instituții de învățământ românești care contribuie an de an la prestigiul României în lume.
Menționăm că doar anul acesta elevii școlilor noastre s-au întors acasă, de la olimpiadele și concursurile internaționale cu 39 de medalii de aur, argint și bronz, reprezentând aproape jumătate din totalul de 79 de medalii câștigate de România la aceste competiții de prestigiu.
În cei peste 20 de ani de funcționare în România, școlile Lumina Instituții de Învățământ au îmbogățit palmaresul educațional al țării cu peste 600 de medalii câștigate la concursuri și olimpiade internaționale, iar absolvenții școlilor noastre fac cinste țării la universități de prestigiu din lume, precum Harvard, MIT, Princeton, Stanford, Oxford, Cambridge ș.a.
Tocmai de aceea, considerăm declarațiile oficialilor turci ofensatoare la adresa unor instituții de învățământ de elită, la adresa profesorilor, părinților și elevilor care contribuie prin eforturile lor la aceste performanțe deosebite.
Menționăm că în cei peste 20 de ani de activitate în România, Lumina Instituții de Învățământ a funcționat și funcționează în baza legislației țării, în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Având în vedere aceste considerente și faptul că am fost întotdeauna transparenți în relațiile cu autoritățile și instituțiile române, apreciem drept abuzivă prezența școlilor noastre pe o listă întocmită de reprezentanți ai Turciei cu scopul de a denigra institituții educționale cu prestigiu din România.
De asemenea, considerăm abuzive amenințările și presiunile exercitate de autoritățile turce asupra părinților elevilor școlilor Lumina, asupra afacerilor acestora , în condițiile în care instituțiile noastre de învățământ funcționează în conformitate cu normele legale stabilite de statul român. Lista întocmită de reprezentanții statului turc în România cu firmele care au sponsorizat în mod legal diferite activități culturale sau educaționale desfășurate de Lumina Instituții de Învățământ, reprezintă de asemenea un abuz și o încercare de presiune asupra unor companii care funcționează legal în România.
Nu în ultimul rând, dorim să facem publică discriminarea exercitată de statul turc la adresa cetățenilor turci angajați ai Lumina Instituții de Învățământ și la adresa familiilor acestora, prin intermediul Consulatului turc de la București. De aproximativ o lună, angajaților Lumina Instituții de Învățământ și membrilor familiilor acestora le sunt refuzate serviciile consulare pe care statul turc ar trebui să le ofere obligatoriu cetățenilor săi.
Respingem această politică de presiune exercitată constant , sub diferite forme, la adresa Lumina Instituții de Învățământ și ne reafirmăm obiectivul nostru asumat în urmă cu peste 20 de ani , la deschiderea primei școli în România: performanță educațională și învățământ la standarde europene.
Mai 2017
Starul NBA Enes Kanter-blocat de autoritățile române pe Aeroportul Otopeni
Enes Kanter, jucătorul din NBA sosit in România pentru o serie de activități sociale și sportive, se află blocat pe Aeroportul Otopeni si nu este lăsat să intre în țară pe motiv de anulare a pașaportului de către autoritățile turce. Enes Kanter venise pentru Evenimente derulate de clubul de baschet Lumina Wolves
Aceasta situație survine după ce sosirea acestuia a fost mediatizată în presa din România.
Deși autoritățile de frontieră susțin că pașaportul sportivului este anulat, acestuia i se permite călătoria către alte state, fiind condus spre zona de transfer. Precizăm că în cazul unui pașaport anulat, posesorul nu se mai poate deplasa niciunde.
Enes Kanter a ajuns in România din Frankfurt și nicăieri nu a avut probleme cu actele de călătorie, România fiind prima țară care pune probleme de acest gen.
Septembrie 2018