Resurse gratuite pentru profesori, dedicate prevenirii consumului de droguri în rândul tinerilor

pexels.com

Universitatea Transilvania din Brașov (UNITBV), în colaborare cu alte cinci instituții de învățământ din Europa, a dezvoltat o platformă digitală ce pune la dispoziția profesorilor o serie de resurse gratuite pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor.

Instrumentele pentru prevenirea consumului de substanțe psihoactive noi (NPS) în rândul tinerilor sunt accesibile gratuit și au fost realizate în cadrul Proiectului „INES: modalități inovatoare de predare și învățăre în scopul prevenirii abuzului de noi droguri”, cofinanțat prin programul ERASMUS+, relatează Brașov Metropolitan.

Instrumentele educaționale digitale au fost dezvoltate pentru a implica elevii și profesorii în activități interactive. Acestea sunt disponibile pe platforma web INES și includ:

– O programă școlară europeană pentru abordarea subiectului NPS;

– Resurse deschise pentru proiectarea și implementarea lecțiilor despre NPS;

– Manualul colaborativ european, care cuprinde strategii de predare și conținuturi educaționale;

– Un joc educațional interactiv, creat de elevii liceelor partenere, pentru învățarea activă și plăcută.

Un alt rezultat notabil este Cartea INES, în curs de publicare la Editura Universității Transilvania, care sintetizează rezultatele activităților didactice experimentale și oferă recomandări pentru integrarea acestor resurse în învățământul preuniversitar.

UNITBV a fost s-a implicat în proiect cu participarea cadrelor didactice și studenților de la patru facultăți: Design și Mediu, Sociologie și Comunicare, Medicină, precum și Psihologie și Științele Educației. Instituția a contribuit la:

– Realizarea unui studiu pentru evaluarea nivelului de cunoștințe despre NPS;

– Dezvoltarea Modulului 3 al proiectului, privind canalele de difuzie;

– Participarea la redactarea capitolelor din Cartea INES.

Partenerii proiectului sunt: Universitatea Alma Mater Studiorum din Bologna, Italia (coordonator), Universitatea din Porto, Portugalia, două licee din Italia și Portugalia, Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” din Brașov și compania belgiană Swingtree Brussels.

Consumul de NPS este în creștere în rândul tinerilor

Potrivit datelor Agenției Uniunii Europene pentru Droguri, în 2023, consumul de NPS în rândul tinerilor din Uniunea Europeană a variat de la 0,1% în Letonia și Norvegia la 5,1% în România. Studiul ESPAD din 2019, realizat în rândul elevilor de 16 ani din România, relevă că 9,5% dintre aceștia au consumat cel puțin o dată un drog ilicit, iar noile substanțe psihoactive ocupă locul al doilea în topul preferințelor după cannabis.

„Cred că putem spune despre aceste substanțe, nu că sunt legale, ci mai degrabă, că nu au fost încă declarate ilegale și pot avea efecte încă necunoscute”, explică prof. dr. Dana Perniu de la Facultatea de Design de Produs și Mediu – coordonator INES la nivelul Universității Transilvania, dificultățile care apar în prevenția consumului de NPS, în rândul tinerilor cu vârste tot mai mici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.