Victor Babeș s-a născut în 1854 la Viena. A fost fiul deputatului Vincenţiu Babeş, originar din Banat, şi al Sophiei Goldschneider, descendenta unei influente familii vieneze. A studiat medicina la Budapesta, apoi la Viena, unde de altfel şi-a luat doctoratul.
De remarcat că după absolvirea liceului a vrut și chiar a început să studieze Arta Dramatică, la Budapesta, dar moartea surorii sale, Alma, provocată de tuberculoză, la o vârstă tânără, l-a determinat să abandoneze studiile începute şi să se înscrie la Medicină.
A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Budapesta şi Viena, unde de altfel și-a luat și doctoratul în medicină în 1878.
În 1881 primeşte titlul de conferenţiar (docent privat) iar în 1885 postul de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta.
În urma descoperirilor lui Louis Pasteur, este atras de microbiologie şi pleacă la Paris unde lucrează un timp în laboratorul lui Pasteur, apoi cu academicianul francez André-Victor Cornil. Împreună cu acesta publică primul tratat de bacteriologie intitulat Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885).
Vrei mai multă carte pentru copilul tău? O școală cu un program echilibrat, cu accent pe studiu, dar și pe creativitate, joacă și dezvoltarea abilităților copilului tău? Așa e că știi că se poate mai bine? Hai la Școala Evrika! Te așteptăm cu o programare la „programează o vizită” sau sună-ne direct la 0725 173 926. Răspundem de fiecare dată!
În 1887, la propunerea ministrului educației de atunci, D.A Sturdza, se mută la Bucureşti, ca profesor la catedra de bacteriologie. A ocupat această funcţie până în anul 1926. Tot în anul 1887, s-a înfiinţat, prin Legea nr. 1197, Institutul de Bacteriologie şi Patologie, condus de Victor Babeş şi care avea în viitor să îi poarte numele (Institutul „Victor Babeş”).
Puţină lume ştie însă că Babes, prin mutarea la București, a ratat probabil şansa de a deveni unul dintre primii laureaţi ai Premiului Nobel pentru medicină.
Pionier al medicinii profilactice, Babeş s-a străduit toată viaţa să găsească vaccinuri, seruri preventive care să pună la adăpost omul de îmbolnăviri şi să ajute în obținerea de diagnostice cât mai exacte.
Babeş își dorea să înlăture bolile date de apele infectate, astfel el s-a străduit să vaccineze populaţiile ameninţate de epidemii.
Numele lui Victor Babeş este legat şi de vaccinul antirabic, inventat de Luis Pasteur, cu care, așa cum am scris, colaborase în perioada în care studiase în Franţa. Preia, aşadar, vaccinul lui Pasteur şi îl introduce în România, drept pentru care în istoria medicinei autohtone este considerat primul rabiolog al ţării şi al doilea din lume, după Pasteur
În 1889 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1893 este ales membru titular. A fost membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris şi ofițer al Legiunii de Onoare (Franţa).
Victor Babeș a fost un pasionat colecționar de artă și a avut o colecție impresionantă de opere de artă, inclusiv picturi, sculpturi și artefacte etnografice.
Totodată, a avut un interes deosebit pentru conservarea mediului înconjurător și a fost un adept al ecologiei și al protejării naturii, susținând măsuri de conservare a resurselor naturale și de protejare a biodiversității.
Pe lângă activitatea sa medicală și științifică, Babeș a fost implicat și în acțiuni umanitare, acordând asistență și sprijin comunităților defavorizate din România.
Victor Babeș a fost un om modest și harnic, dedicat în întregime activității sale științifice și medicale, punând mereu accent pe calitate și excelență în tot ceea ce făcea.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Mormântul lui Victor Babeș a fost refăcut de Ministerul Apărării Naționale