
Salvamontiștii brașoveni transmit un avertisment, cu umor și ironie, turiștilor care se aventurează fără echipament adecvat: muntele nu e podium de modă. UGG-urile și adidașii „AIR” nu sunt pentru pârtie, pentru că „gheața nu ține cont de brand!”, subliniază aceștia. Salvatorii montani spun că preferă să vadă turiștii în poze, nu pe targă, și atrag atenția părinților să fie responsabili.
Sub sloganul „Gheața nu ține cont de brand!”, mesajul a fost un apel direct către părinți, dar și către toți amatorii de munte, să înțeleagă importanța echipamentului potrivit. Salvamontiștii subliniază că adidașii, blugii rupți, UGG-urile pufoase și paltoanele elegante pot fi perfecte pentru o plimbare în oraș, dar devin complet nepotrivite pentru condițiile dificile ale muntelui.
«Dacă vă pregătiți să mergeți la munte iarna, nu uitați: muntele e un loc minunat… dar nu un podium de modă. Adidașii cool, blugii rupți, UGG-urile pufoase, paltoanele elegante și gleznele „libere și fericite” sunt absolut perfecte… pentru oraș. Pe munte? Sunt bilete directe spre hipotermie, alunecări, entorse și, în unele cazuri, o întâlnire rapidă cu echipa Salvamont. (…) Dacă vreți să aveți o zi frumoasă pe munte și să ne vedem doar în poze, nu și pe targă, lăsați „fashion week” acasă și echipați-vă adecvat. Gheața nu iartă – indiferent de brandul de pe talpa încălțărilor!”, avertizează salvamontiștii brașoveni într-o postare pe Facebook.
Ironizând alegerile neinspirate de echipament, aceștia au explicat, cu exemple clare, cum astfel de decizii pot duce la alunecări periculoase sau accidente grave.
«Da, știm, paltonul de blană arată superb în poze, dar vă asigurăm că nu vă ajută să schiați mai bine și nici să evitați să vă ciocniți de alții când vă dați cu sania. Iar adidașii, oricât de „grip” vi s-ar părea în reclame, au o relație extrem de alunecoasă cu gheața. În plus modelul “AIR” nu vă dă aripi pe pârtie!», precizează Salvamont Brașov.
Un accent deosebit a fost pus pe responsabilitatea părinților de a-și echipa copiii corespunzător.
„Dragi părinți, vă rugăm să nu fiți iresponsabili! Asigurați-vă că cei mici sunt echipați corespunzător și evitați să îi puneți în pericol. Niciun compromis în alegerea echipamentul lor nu merită riscul unei accidentări”, spun salvamontiștii.
Totodată, aceștia îndeamnă la respectarea regulilor de pe pârtie și la apelarea la instructori autorizați pentru începători, evitând „lecțiile” de la prieteni necalificați sau tutorialele online.
„Dacă nu aveți o pregătire fizică bună, nu urcați până în vârf. Nu e nicio rușine să vă bucurați de o pârtie mai accesibilă, dar e rușinos (și periculos) să puneți pe toată lumea în pericol din cauza lipsei de pregătire. Vă rugăm, apelați la un instructor autorizat dacă nu știți să schiați! Nu la prietenul care «știe el bine» și nici la tutorialele de pe YouTube. Acestea nu sunt o soluție mai ales dacă schiați cu telefonul în mână pentru a nu rata vreun pas. Tutorialele live sunt distractive, dar poate ar fi mai bine să le urmăriți acasă, nu în timp ce coborâți. (…) Respectați regulile și «Decalogul Schiorului», păstrați distanța și controlați-vă viteza. Nimeni nu vrea să fie „omul rachetă” care își încheie ziua cu o vizită la urgențe”, mai avertizează salvatorii montani.
Aceștia sugerează turiștilor să investească într-un echipament adecvat: „Un echipament adecvat, achiziționat de la unul dintre magazinele de specialitate, ar putea fi mai ieftin decât o pereche de UGG-uri sau alte accesorii superficiale. În plus, în ultima perioadă au apărut o mulțime de combinații interesante.”
O şcoală a fost desemnată cea mai bună clădire nouă din lume