Școlile din Ucraina construiesc adăposturi anti-bombă

foto: arhivă/Reuters/GLEB GARANICH

Autoritățile din Ucraina construiesc adăposturi anti-bombe și repară mii de clădiri avariate înainte ca cei aproape 6 milioane de copii să se întoarcă la școală în septembrie – online sau față-n față, scrie Reuters.

Svitlana plânge în lacrimi gândindu-se la bombardamentul care a devastat școala fiului ei Illia din Lysychansk, un oraș din regiunea Luhansk din estul Ucrainei, acum ocupat de forțele ruse, dar este hotărâtă să se asigure că elevul de clasa a VIII-a își continuă studiile. „Școala fiului meu nu mai este acolo. A fost bombardată complet – și nu poate fi niciodată restaurată”, a spus femeia, în timpul unei vizite la noua școală.

Reînceperea școlii este prioritară pentru guvern, având în vedere impactul social și economic pe termen lung pe care îl are războiul. „Agresiunea rusă va avea consecințe uriașe pentru sistemul educațional ucrainean”, a declarat Ivan Prymachenko, co-fondatorul Prometheus, cea mai mare platformă ucraineană de învățământ online.

Dezastrul din urma bombardamentelor

Aproape 2.300 de instituții de învățământ au fost bombardate de când a început invazia rusă pe 24 februarie, iar 286 au fost complet distruse, potrivit Ministerului Educației și Științei din Ucraina. Peste 350 de copii au murit și 586 au fost răniți în timpul a ceea ce Rusia numește o „operație militară specială”, arată datele ONU. Totalul ar putea fi mult mai mare, potrivit sursei citate.

Oficialii doresc reluarea cursurilor, dar, evaluând aproximativ 80% din cele 26.000 de facilități educaționale ale Ucrainei, de la grădinițe la universități, Ministerul de Interne a constatat că doar 41% au adăposturi anti-bombă sau structurile de protecție necesare. În regiunea Mykolaiv, unde forțele ruse au intensificat recent bombardamentele, doar 16% dintre școli au adăposturi.

În consecință, milioane de copii și tineri vor fi forțați să continue să învețe de la distanță, agravând problemele deja evidente după doi ani în care școlile au fost închise din cauza pandemiei de COVID-19. Iar rata de abandon școlar în rândul adolescenților este ridicată, a declarat Sonia Khush, directorul unei școli din mediul rural, pentru organizația Salvați Copiii din Ucraina.

Estimări negative

foto: Reuters/GLEB GARANICH

În februarie, Banca Mondială a estimat că, la nivel global, o absență de șapte luni din școli ar crește ponderea elevilor slabi la învățătură la aproximativ 70%, dacă nu se iau măsuri rapide. Dar, chiar dacă școlile se deschid fizic, elevii vor avea nevoie de sprijin suplimentar pentru a se adapta. Ucraina are acces excelent la internet, dar oficiali din educație cer mai multe laptopuri și alte dispozitive, a spus Khush.

Lacunele de învățare cauzate de război sunt o „tragedie pentru Ucraina”, a declarat Volodymyr Melnyk, președintele Universității Naționale din Lviv. Universitatea creează programe pentru a ajuta profesorii să lucreze mai bine online, în timp ce mii de studenți se oferă voluntar pentru a ajuta refugiații.

Cum sunt abordate traumele

Abordarea traumei provocate de război va fi, de asemenea, o mare provocare. Psihologul clinician Olena Romanova lucrează cu copiii și adulții strămutați din Lviv, folosind jucării pentru a-i ajuta pe copii să proceseze amintirile legate de morți și distrugeri. „Orice s-ar întâmpla, trebuie să râdem”, a spus Romanova.

De asemenea, organizația neguvernamentală ucraineană BASE UA folosește artele, inclusiv teatrul, pentru a ajuta adolescenții strămutați să proceseze tot ce se întâmplă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.