Simulare BAC. Prof. Mircea Radu: Freud și Platon sunt autori relevanți, nu ar trebui să pună probleme

Simularea probei a III-a la Bacalaureat pentru profilul uman a adus în prim-plan provocările specifice disciplinelor socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie și Filosofie. Această probă nu este doar un exercițiu academic. Ea evaluează gândirea critică, capacitatea de reflecție asupra lumii sociale și înțelegerea mecanismelor psihologice și filosofice care stau la baza comportamentului uman. Într-o societate tot mai complexă, aceste abilități sunt esențiale pentru cetățeni informați și conștienți. Fie că elevii au optat pentru una dintre aceste discipline, structura subiectelor a testat nu doar cunoștințele teoretice, ci mai ales capacitatea de analiză, argumentare și corelare a conceptelor abstracte cu realități cotidiene.

Ce putem observa parcurgând subiectele? Prof. Psih. Mircea Radu, cadru didactic la LLI Academy, ne subliniază câteva repere importante pentru elevi, părinți și profesori.

Exercițiul constant – cheia înțelegerii textelor și a cerințelor de analiză
Subiectele au fost foarte accesibile, dar cer mult mai mult decât o simplă lectură, iar Freud (pentru subiectul la Psihologie) și Platon (pentru subiectul la Filosofie) sunt autori extrem de relevanți pentru orice absolvent, nu cred că ar trebui să pună probleme pentru că elevii pot elabora lucrări pertinente despre ei. Elevii trebuie să exerseze constant identificarea ideilor principale, formularea de argumente și extragerea logică a concluziilor. Fără exercițiu repetat, cerințele de azi pot părea descurajante, însă ele surprind realități apropiate domeniului socio-uman și nu ar trebui să ridice dificultăți.

Dificultatea subiectelor vine din analiza comparativă a conceptelor abstracte susținută de exemple cotidiene
Subiectele de azi au presupus analiza comparativă și corelarea unor concepte teoretice – cum ar fi ”natura umană” sau „politica” Filosofie, subiecte actuale și de interes pentru fiecare dintre noi sau „socializarea anticipativă” și „cercetarea sociologică” în Sociologie. Deși abstracte, aceste concepte au implicații directe în viața fiecărui individ și orice absolvent al unui profil uman ar trebui să poată redacta subiectele coerent

Ce abilități sunt necesare pentru a face față cu succes acestei probe?
 Elevii trebuie să aibă o bună capacitate de argumentare, spirit critic, claritate în exprimare și mai ales abilitatea de a integra cunoștințele din mai multe arii. Răspunsurile valoroase sunt cele care reușesc să aducă exemple relevante, analogii logice și o exprimare coerentă, ceea ce reflectă nu doar învățarea mecanică, ci o înțelegere autentică.

Per ansamblu, consider că subiectele au fost foarte accesibile și relavante în raport cu materia de studiu și mai ales situația actuală a societății. Fiecare subiect de la simularea de azi a reușit să aducă în atenția elevilor probleme ale societății în care trăiește.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.