
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, îi cer premierului Marcel Ciolacu să clarifice procedura prin care sunt acordate voucherele de vacanță. Concret, acestea cer clarificarea sumei impozitate în acest caz.
Reprezentanții angajaților din Educație spun că trebuie să se stabilească dacă este necesar ca salariații din domeniu să facă dovada că au achiziționat un pachet de servicii turistice de minim 1600 de lei sau e necesară doar o simplă cerere prin care solicită să beneficieze de aceste vouchere.
Potrivit unui comunicat citat de Tribuna Învățământului, FSLI și FSE „Spiru Haret”, adresează premierului Ciolacu „rugămintea de a interveni pentru rezolvarea următoarelor probleme, printre care clarificarea procedurii de acordare și utilizare a voucherelor de vacanță:
Efect al modificării – prin art. LIl din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene — a dispozițiilor art. 1 din O.U.G. nr. 8/2009, în anul 2025, instituțiile publice acorda vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei, iar „voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei, se spune în comunicat. Este necesar a se clarifica care este suma ce se impozitează – întrucât salariatului i se reține impozit. Totodată, trebuie stabilit dacă este sau nu necesar ca salariatul să facă dovada că a achiziționat un pachet de servicii turistice de cel puțin 1600 de lei sau e necesară doar o simplă cerere că dorește să beneficieze de vouchere”, mai spun reprezentanții profesorilor, potrivit sursei citate.
Conform Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 („Ordonanţa trenuleţ”), instituţiile publice acordă vouchere de vacanţă în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei. Voucherele de vacanţă emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate, respectiv 800 de lei, pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei.