Ștefan Pălărie: Examenul de Titularizare ne arată vârful icebergului care va lovi Educația

Majoritatea candidaților care s-au prezentat anul acesta la examenul de Titularizare nu sunt absolvenți de studii superioare din generația curentă, afirmă senatorul USR Ștefan Pălărie.

„Examenul de Titularizare ne arată vârful icebergului care va lovi educația. Și trebuie să facem ceva ca să nu ne scufunde cu totul.

Vin mai puțini tineri spre cariera didactică, ca să ocupe un post definitiv.

Calitatea sau pregătirea celor care vin să predea suferă, nici jumătate (48%) nu au reușit peste nota 7 la examen (nota pentru titularizare) și 33% dintre ei au luat între nota 5 și 7.

Numărul de profesori tineri la catedră este tot mai mic și riscăm real să ajungem să nu mai aibă cine să predea”, adaugă parlamentarul.

O altă observație făcută de Pălărie este ca „foarte puțini absolvenți din generația actuală se mai prezintă la examen. Vă dau doar exemplul capitalei – majoritatea candidaților care s-au prezentat anul acesta la Titularizare nu sunt absolvenți de studii superioare din generația curentă, ceea ce ne arată, din nou, cât de puțin îi atrage cariera didactică pe tineri.”

Potrivit lui Pălărie, sunt multe posturi în țară, nescoase la concurs, care ajung să fie ocupate la nivel de școală, cu înțelegeri locale, la plata cu ora. Motivele sunt multe, dar rezultatul este că acei profesori rămân în bătaia vântului – nu își consolidează o carieră reală și vor pleca la prima problemă.

„La materiile tehnice, Fizică sau TIC, este un număr infim de candidați, față de nevoia reală. Se vorbește peste tot că vrem o „economie competitivă”, dar la Economie și Educație Antreprenorială, în București, doar cinci au reușit să ia peste nota 7. La Fizică, au fost doar 14 candidați, dintre care doar doi au reușit să ia peste nota 7. Pentru disciplina Informatică și Tehnologia Informației s-au prezentat 20 de candidați. Comparativ, pentru Limba Engleza s-au înscris 130 de candidați, iar pentru Educație Fizică (Sport) s-au înscris peste 200 de candidați”, mai spune senatorul USR.

„Pe scurt, totul este lăsat la voia întâmplării. Și totul începe de sus, de la minister, de la lipsa de interes și viziune. Este un sistem fără cap și coadă. La nivel local, directorii se descurcă cum pot. Apoi, salariile sunt încă mizere, în ciuda unui protest gigant. Nu există trasee de carieră articulate pentru a-i pregăti pe profesori de catedră.

Avem un ministru, Ligia Deca, foarte elocvent în declarații și analize, dar atât. Ea spunea acum doar 4 ani că – „Cea mai rentabilă investiție este cea în profesori”. Realitatea, după un an de școală gestionat de dumneaei, este la polul opus: tristă și dezarmantă. Meseria de profesor, atât de prețioasă, a ajuns o cenușăreasă”, mai afirmă Pălărie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.