Ștefan Pălărie (USR), despre condiționarea deschiderii școlilor de vaccinarea personalului: Direcția deciziei este bună, însă e nevoie de îmbunătățiri

Senatorul USR Ștefan Pălărie apreciază că direcția deciziei de a condiționa deschiderea școlilor de rata de vaccinare a angajaților este una bună, însă are nevoie de îmbunătățiri.

Ce spune Ștefan Pălărie:

Avem o veste pentru săptămâna viitoare: școlile se deschid în funcție de rata de vaccinare a personalului didactic.
Un aspect de considerat este că direcția deciziei este bună. Aceea de a fi cât mai aproape de principiul școlilor deschise în format fizic. De asemenea, se pune accentul pe vaccinare, cea mai importantă strategie de combatere a pandemiei în acest moment.
Părțile care sunt de îmbunătățit sunt mai multe: iar ne lipsește predictibilitatea – părinții au nevoie să știe, nu doar luni și marți, dar și în martie la ce să se aștepte. Când legi decizia de un indicator extrem de volatil, măcar sa o faci bine. Scenariile de lucru ar trebui sa fie legate de rata de vaccinare a adulților din comunitatea școlară, nu doar a profesorilor. Adică profesori și părinți.
Cu voință politică și resurse alocate se poate construi, în maxim o lună, o extensie a platformei de vaccinare care să integreze date din SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România), date din platforma de vaccinare, precum și date suplimentare care să poată calcula nivelul de vaccinare al profesorilor și părinților la nivel de unitate școlară, fără să fie nevoie ca cineva să trimita pe whatsapp vreun certificat. Ministerul Educației și CNSU vor putea în felul acesta să ia în considerare și posibilitatea de funcționare a școlilor cu prezență fizică pentru unitățile care au un nivel de vaccinare al comunității școlare, să zicem de peste 70% din populația eligibilă, chiar dacă rata de vaccinare a comunității este diferită sau incidența crescută. Această platformă va putea pune pe masa decidenților informații suplimentare care să ducă la decizii mai bune.
Scenariile trebuie sa țină cont de studiile medicale, dar și de soarta elevilor din anii terminali. În funcție de ratele de incidență din comunitate sa fie prioritizate desfășurarea fizică a orelor pentru preșcolar, primar și ani terminali. Iar de la rate de incidență cu adevărat scăzute (sub 3 la mie spun unii experți) să avem toate clasele în format fizic.
Și da, fără măsuri compensatorii de restricționare a altor feluri de evenimente și a programului de lucru pentru restaurante, cafenele, baruri, redeschiderea școlilor va duce la revenirea curbei de creștere a numărului de infectări și de spitalizări. Și asta într-un context în care dăm oxigen pacienților în mașinile parcate din fața spitalelor.
#consultarespecialiști #fărăpopulisme

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.