
Ministerul Educației va rămâne la PNL, în urma ultimei runde de negociere a PNL, USR-PLUS și UDMR, a anunțat președintele liberalilor, Ludovic Orban.
În Guvern va apărea, însă, un portofoliu nou: Ministerul Cercetării, Inovării și al Digitalizăii, a anunțat președintele USR, Dan Barna.
Conform informațiilor publicate, săptămâna trecută, de Educație Privată, principalii favoriți pentru preluarea MEC sunt actualul ministru, Monica Anisie, și Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România și senator PNL. Cîmpeanu a mai deținut, la rândul său, portofoliul, în timpul Guvernului Ponta.
Un alt nume vehiculat în negocieri este cel al Ralucăi Turcan, actualul vicepremier.
Ce portofolii revin fiecăruia dintre partidele care vor forma viitorul Guvern:
PNL: Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Finanțelor, Ministerul Internelor, Ministerul Educației, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii
USR PLUS: Justiția, Transporturi, Sănătate, Cercetare și Inovare și Digitalizare, Economie și Antreprenoriat, Fonduri Europene
UDMR: Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului
Ludovic Orban: Așa cum ne-am angajat imediat după ce românii au votat, cele trei partide au ajuns azi la o înțelegere în ce privește structura guvernului. Florin Cîțu e candidatul la funcția de premier. PNL e candidat pentru președinția Camerei Deputaților, USR PLUS are candidat la șefia Senatului. Vor fi doi vicepremieri, 18 ministere. 9 ministere la PNL, 6 USR PLUS și 3 UDMR.
Dacian Cioloș: Avem mai multe proiecte pe Justiție, dincolo de a repara ce a stricat PSD. Avem Fondurile Europene – inclusiv PNRR, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Am pus într-un singur minister Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea pentru că e nevoie în economie. Negocierile nu s-au finalizat, mai avem programul de guvernare, dar eu cred că ce a fost mai greu a trecut.