
Consiliul Tineretului din România (CTR), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tinerilor Instituționalizați (CTI) declară, într-un comunicat de presă, că au urmărit cu stupefacție informațiile care au apărut până acum public referitor la răspunsul forțelor de ordine în urma răpirii Alexandrei Măceșanu și, anterior, a Luizei Melencu.
Comunicatul celor patru organizații, integral:
Din informațiile disponibile până în prezent, constatăm că avem de-a face cu o instituționalizare a neîncrederii față de copiii și femeile agresate și cu învinovățirea lor pentru agresiunile la care sunt supuse, cu o falsă pudoare promovată în școli care blochează accesul tinerilor și în special a tinerelor la informații care le pot proteja față de abuzuri, cu lipsa de proceduri obligatorii care să nu permită batjocorirea victimelor care apelează la ajutor și descurajarea lor din a-și căuta dreptatea, precum și cu măsuri de politică publică dăunătoare siguranței elevilor și tinerilor. În cazul instituțiilor de protecția a copilului, sunt cazuri în care semnalări repetate ale unor abuzuri prin numărul unic de urgență 112 au fost ignorate sau tratate superficial, însă confirmate ulterior de anchete și în instanță.
Considerăm, astfel, că măsurile care se impun trebuie să conducă societatea spre respingerea totală a agresiunilor față de femei și copii, tratarea lor cu maximă seriozitate, în acord cu impactul fizic și psihologic pe care îl produc, precum și respingerea oricăror justificări pentru acestea. Acest lucru trebuie să se realizeze prin sistemul de educație, prin modul în care sunt formați cei care trebuie să gestioneze astfel de cazuri din partea autorităților publice și procedurile pe care sunt obligați să le respecte, inclusiv sancțiunile aplicate în caz de abateri, precum și prin susținerea organizațiilor neguvernamentale de profil. Nu în ultimul rând, statul are obligația de a se asigura că, prin politicile sale publice, nu pune în pericol copiii și elevii, sau tinerii, inclusiv prin asigurarea transportului în comun pentru acces la școală.
În acest context, solicităm adoptarea de urgență a următoarelor măsuri:
Solicităm Guvernului României și instituțiilor abilitate să ofere un răspuns ferm la solicitările noastre în cel mai scurt timp. Încurajăm românii să ceară, de câte ori au ocazia, tragerea la răspundere a celor vinovați și să solicite autorităților publice să asigure în mod efectiv protecția copiilor și femeilor față de abuzuri și agresiuni, să elimine impostorii din funcțiile de conducere, în special în instituțiile care ar trebui să asigure ordinea publică și din cele care ar trebui să formeze personalul lor, precum și să asigure o monitorizare independentă asupra modului în care formarea personalului și procedurile care vizează astfel de infracțiuni sunt realizate.