
Studenții protestatari din Serbia au blocat, luni seară, accesul în sediile posturilor publice de televiziune și radio din două mari orașe ale țării – Belgrad și Novi Sad.
Intrările în clădirile principale ale Radio Televiziunii Serbiei (RTS) din capitală, precum și un studio al aceluiași post și sediul Radio Televiziunii Voivodinei (RTV) din Novi Sad, au fost blocate de protestatari. Studenții au ridicat corturi în fața acestor instituții și au anunțat că vor menține blocada pe termen nedeterminat, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Deși forțele de ordine au fost prezente la fața locului, nu s-a înregistrat nicio intervenție din partea poliției.
„Canalul public lucrează împotriva noastră a tuturor”, au transmis studenții pe rețelele sociale. Aceștia acuză postul național RTS că ignoră deliberat manifestațiile și cererile lor, în pofida dimensiunii mișcării de protest care a luat amploare în ultimele luni.
Manifestațiile au debutat în urma unui tragic accident feroviar petrecut pe 1 noiembrie 2024 în gara din Novi Sad, soldat cu pierderi de vieți omenești. Incidentul a declanșat un val de indignare, transformându-se rapid într-o amplă mișcare anticorupție, cu proteste zilnice în marile orașe, la care au participat uneori sute de mii de oameni.
De la începutul protestelor, televiziunile publice au fost acuzate că portretizează mișcarea într-o lumină negativă, calificând studenții drept „agenți străini” susținuți de opoziție sau chiar „arhitecții unei lovituri de stat”.
Presiunea constantă a manifestațiilor a avut un impact semnificativ asupra scenei politice: premierul și-a anunțat demisia, iar guvernul s-a prăbușit.
În replică, președintele Aleksandar Vucic a oscilat între apeluri la dialog și acuzații dure, afirmând că studenții urmăresc o „revoluție de culoare” — o referire la mișcările populare care au dus la schimbări de regim în fostul spațiu sovietic.