Suedia: Ministra Educației declară eșecul școlilor finanțate din bani publici, dar administrate privat

Statsråd Lotta Edholm Skolminister Utbildningsdepartementet

Lotta Edholm, ministra Educației din Suedia, a declarat un „eșec de sistem” în ceea ce privește școlile independente din țară, promițând cea mai mare schimbare din ultimii 30 de ani și punând sub semnul întrebării modelul prin care companiile private conduc învățământul de stat.

Potrivit publicației The Guardian, instituțiile de învățământ de tip ”Friskolor” din Suedia – școli administrate privat, însă finanțate din bani publici – au atras recunoaștere internațională, inclusiv din Marea Britanie, fostul secretar pentru educație Michael Gove folosindu-le ca model pentru sute de noi școli gratuite britanice deschise în timpul guvernului condus de David Cameron.

Însă, în ultimii ani, o scădere a standardelor educaționale suedeze, creșterea inegalității și nemulțumirea tot mai mare în rândul profesorilor și părinților au contribuit la alimentarea impulsului politic pentru schimbare.

Un raport al celui mai mare sindicat al profesorilor din Suedia, Sveriges Lärare, a avertizat în iunie asupra consecințelor negative ale faptului că acest sistem a devenit unul dintre cele mai comerciale din lume, inclusiv prin faptul că elevii sunt abordați ca clienți

Acum, Lotta Edholm, o politiciană de orientare liberală care a fost numită ministră al școlilor anul trecut, în timpul formării coaliției minoritare moderate conduse de partidele moderate din Suedia, a lansat o investigație asupra problemelor semnalate în acest sistem școlar.

„Nu va fi posibil [în sistemul reformat] să scoți profit în detrimentul unei educații bune”, a declarat ministra pentru The Guardian.

Edholm a spus că plănuiește să „limiteze sever” capacitatea școlilor de a retrage profituri și să introducă amenzi pentru școlile gratuite care nu se conformează.

„Nu se poate ca statul să aloce o mulțime de bani pentru ca tu să-ți poți îmbunătăți afacerea și, în același timp, o parte din acești bani să fie retrași sub formă de profit. Vom pune capăt acestei situații”, a spus ea.

Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, cele mai mari profituri au fost realizate de școlile secundare superioare, cunoscute în Suedia sub numele de gymnasieskola, a spus oficialul suedez. „Acolo e mai ușor să faci profituri chiar dacă oferi calitate proastă”. a spus ministra,

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.