
Testarea PISA 2025 va include, în premieră în cazul României, chestionare adresate elevilor, părinților și cadrelor didactice.
Pentru prima dată România participă la PISA 2025 – opțiunile internaționale, și anume la: Chestionarul TIC pentru elevi, Chestionarul pentru părinți, Chestionarul pentru profesorii de științe, Evaluarea la Limbă străină – Engleză, Chestionarul pentru profesorii de limba engleză.
Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern referitoare la participarea României la PISA 2025, chestionarul TIC măsoară comportamentul online al elevilor, accesul și utilizarea resurselor TIC, dar și opiniile elevilor cu privire la modul în care TIC este utilizată în activitățile de predareînvățare. În condițile în care TIC devine tot mai mult o parte integrată a procesului de predareînvățare-evaluare, acest modul este deosebit de relevant.
Chestionarul pentru părinți conține întrebări despre implicarea lor în educația copilului, despre sprijinul emoțional pe care îl oferă acestuia, așteptările pe care le au cu privire la evoluția educațională a copilului, dar și în ceea ce privește implicarea lor în activitățile școlare, fiind astfel un instrument valoros.
Chestionarul pentru profesori colectează informații despre profesori cu privire la datele sociodemografice, calificări, dezvoltare profesională, experienţă de lucru, practici instructive și satisfacția față de locul de muncă, suplimentar față de întrebările specifice domeniilor de bază și inovatoare. Potenţialul analitic al chestionarului profesorului este sporit cu cât mai multe țări îl administrează, în sinergie cu Teaching and Learning International Survey -TALIS.
Conform documentului citat, opțiunile internaționale PISA oferă țărilor participante flexibilitatea de a adapta combinația de instrumente PISA la nevoile și interesele lor specifice, dar și oportunitatea de a explora noi valențe care pot fi, ulterior, integrate în chestionarele PISA standard. Opțiunile includ noi module de chestionar care sunt oferite în plus față de chestionarul standard pentru elevi, chestionare pentru părinți și profesori, care nu fac parte din instrumentele de bază PISA. Abordarea strategică pentru implementarea opțiunilor internaționale PISA, ia în considerare principiul includerii prin rotație a acestora de la un ciclu la altul, cu scopul de a maximiza valoarea lor comparativă, asigurându-se o acoperire tematică cât mai cuprinzătoare.