„TikTok este motorul principal al cerșetoriei online” − Vlad Asaoanu a studiat fenomenul pentru lucrarea de licență

„TikTok este motorul principal al cerșetoriei online”, spune Vlad Asaoanu, într-un interviu pentru Revista Golan, după ce a studiat pentru lucrarea de licență fenomenul mascat în divertisment. Câștigurile nu pot fi cuantificate exact, însă sumele donate pornesc de la câteva zeci de lei pe zi și ajung la câteva mii de lei pe lună. Platforma nu are niciun interes să combată fenomenul cât timp obține câștiguri la rândul ei din activitatea utilizatorilor, iar autoritățile par să nu conștientizeze problema sau o ignoră.

Vlad Asaoanu este șef de promoție al Facultății de Sociologie și comunicare din cadrul Universității Transilvania din Brașov, specializat în media digitală. În timpul cercetărilor sale pentru lucrarea de licență, coordonată de conf. univ. dr. Arabela Briciu, el a identificat pe TikTok mai multe tipuri de cerșetorie cunoscute deja.

„Am identificat majoritatea tipurilor de cerșetorie «clasică», așa cum sunt ele clasificate în literatura de specialitate: vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane însoțite de persoane cu dizabilități care cerșeau făcând apel la condiție; persoane însoțite de copii, care cerșeau stârnind emoție folosindu-se de minor; auto-umilirea, probabil una din cele mai periculoase forme de cerșetorie pentru că provocările și alte activități de tipul acesta pot pune integritatea fizică în pericol și cred că enumerarea poate continua”, a declarat Vlad Asaoanu pentru Revista Golan.

Exploatând emoțiile celor care îi urmăresc sau supunându-se la suferințe fizice violente, cerșetorii digitali au descoperit rețeta succesului pe TikTok. Prin exploatarea emoțiilor donatorilor, inclusiv supunându-se la suferințe fizice violente mascate în divertisment, se câștigă minimum 1.000 de lei pe săptămână.

„Din cazurile pe care le-am analizat eu, toți au reușit să atingă 40 de lei pe oră, unii ajungând în anumite ore, nu constant, și la câteva sute de lei. (…) Cred că depășesc 1.000 de lei pe săptămână, cu puțină dedicare, constant. În realitate, cifrele sunt mult mai mari, dar cred că opinia publică nu e pregătită pentru discuția asta. Din această sumă câștigată, aproximativ 40% este taxa pe care platforma o percepe în tot acest proces”, mai spune Vlad Asaoanu.

Deși a devenit rapid un fenomen global care atrage sute de milioane de utilizatori din întreaga lume, autoritățile nu caută soluții.

„Cred că autoritățile sunt foarte puțin conștiente. În cazul în care sunt conștiente, nu pare că vor să facă ceva în legătură cu asta, iar personal cred că principalul motiv nu e inconștiența, ci lipsa de soluții. Cred că nu au o soluție și preferă să ignore problema. (…) Soluția vine tot folosind platforma și probabil ar putea să stabilească cerșitul ca acțiune împotriva standardelor TikTok, iar platforma să suplimenteze considerabil numărul de moderatori care să sancționeze conturile, mergând până la extrem și să impună platformei să renunțe la monetizarea cadourilor, deși oamenii sunt inventivi și vor găsi alte metode”, a adăugat Vlad Asaoanu. Citește interviul integral pe Revista Golan.

Record de înscrieri la Universitatea Transilvania. Care sunt cele mai căutate facultăți

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.