
Preşedintele american Donald Trump așteaptă scuze de la Universitatea Harvard și o amenință din nou, după ce Casa Albă a lăsat-o fără fonduri pentru că nu a cedat presiunilor.
Trump amenință că îi va retrage statutul prin care este scutită de taxe şi a declarat că instituţia de top ar trebui să îşi ceară scuze, la o zi după ce aceasta a respins ceea ce a numit cereri ilegale de revizuire a programelor sale academice, relatează Reuters, preluată de News.ro.
Începând cu Universitatea Columbia, administraţia Trump a reproşat universităţilor din întreaga ţară modul în care au gestionat mişcarea de protest a studenţilor pro-palestinieni, care a zguduit campusurile anul trecut după atacul condus de Hamas în 2023 în interiorul Israelului şi riposta israeliană ulterioară asupra Fâşiei Gaza.
Trump a numit protestele ca fiind antiamericane şi antisemite, a acuzat universităţile că răspândesc marxismul şi ideologia „stângii radicale” şi a promis să pună capăt subvenţiilor şi contractelor federale pentru universităţile care nu sunt de acord cu cererile administraţiei sale.
Trump a declarat marţi, într-o postare pe reţelele sociale, că se gândeşte dacă nu cumva ar trebui să pună capăt statutului de scutire de taxe pentru Harvard dacă aceasta continuă să promoveze ceea ce el a numit „Bolile politice, ideologice şi inspirate/susţinute de terorişti”. El nu a spus cum va face acest lucru.
În conformitate cu codul fiscal al SUA, majoritatea universităţilor sunt scutite de impozitul federal pe venit, deoarece se consideră că sunt „operate exclusiv” în scopuri educaţionale publice.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat reporterilor că Trump doreşte ca Harvard să-şi ceară scuze pentru ceea ce ea a numit „antisemitismul care a avut loc în campusul lor universitar împotriva studenţilor evrei americani”. Ea a acuzat Harvard şi alte şcoli de încălcarea titlului VI din Legea drepturilor civile, care interzice discriminarea de către beneficiarii de fonduri federale pe criterii de rasă sau origine naţională.
În conformitate cu titlul VI, fondurile federale pot fi reziliate numai după o investigaţie îndelungată şi un proces de audieri şi o notificare de 30 de zile către Congres, ceea ce nu s-a întâmplat la Columbia sau Harvard.
Unii profesori şi studenţi au declarat că protestele sunt pe nedrept confundate cu antisemitismul ca pretext pentru un atac neconstituţional asupra libertăţilor academice.
Universitatea Columbia, o şcoală privată din New York, a fost de acord să negocieze înăsprirea regulilor sale în materie de protest după ce administraţia Trump a declarat luna trecută că a reziliat granturi şi contracte în valoare de 400 de milioane de dolari, majoritatea pentru cercetare medicală şi alte cercetări ştiinţifice.
Preşedintele Harvard, Alan Garber, a declarat luni, într-o scrisoare, că cererile pe care administraţia Trump le-a făcut universităţii din Massachusetts, inclusiv un audit pentru a asigura „diversitatea punctelor de vedere” ale studenţilor şi cadrelor sale didactice şi un sfârşit al programelor de diversitate, echitate şi incluziune, au fost „afirmaţii de putere fără precedent, desprinse de lege”, care au încălcat libertatea de exprimare constituţională şi Legea drepturilor civile.
La fel ca Universitatrea Columbia, el a declarat că Harvard a lucrat pentru a combate antisemitismul şi alte prejudecăţi în campusul său, păstrând în acelaşi timp libertăţile academice şi dreptul la protest.
La câteva ore după scrisoarea lui Garber, Grupul operativ comun al administraţiei Trump pentru combaterea antisemitismului a declarat că îngheaţă contracte şi subvenţii în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Harvard, cea mai veche şi mai bogată universitate din ţară.
Unii profesori de la Columbia au dat în judecată administraţia Trump, afirmând că rezilierea subvenţiilor a încălcat titlul VI şi drepturile lor constituţionale la liberă exprimare şi la un proces echitabil. Un judecător federal din New York a ordonat administraţiei Trump să răspundă până la 1 mai.
După ce a citit scrisoarea preşedintelui de la Harvard, preşedintele interimar al Universităţii Columbia, Claire Shipman, a declarat luni seară că Universitatea sa va continua ceea ce consideră a fi „discuţii de bună-credinţă” şi „dialog constructiv” cu grupul de lucru pentru antisemitism al Departamentului de Justiţie al Statelor Unite. „Vom respinge orice acord în care guvernul dictează ceea ce predăm, cercetăm sau pe cine angajăm”, a scris ea.
Luni, un grup de universităţi americane, printre care Princeton şi Universitatea din Illinois, au dat în judecată Departamentul Energiei din cauza reducerilor drastice ale fondurilor federale pentru cercetare în domenii precum tehnologia nucleară avansată, securitatea cibernetică şi medicamentele radioactive noi.
Trump, care a preluat mandatul la 20 ianuarie, se confruntă cu contestaţii în instanţă privind politicile sale în materie de imigraţie şi cu reacţii din partea procurorilor generali ai statelor care încearcă să blocheze concedierea angajaţilor guvernamentali şi suspendarea a mii de miliarde de dolari în subvenţii, împrumuturi şi sprijin financiar federal.
Profesori de la Universitatea Yale părăsesc SUA, de teama unui război civil