
58% dintre tinerii chestionaţi într-un sondaj INSCOP sunt foarte siguri că vor participa la alegeri.
Potrivit sondajului citat de News.ro, 65% dintre tinerii intervievaţi consideră că ei reprezintă o forţă care va defini rezultatul alegerilor. Deşi 35% dintre respondenţi sunt sceptici în privinţa participării tinerilor la vot, datele arată o tendinţă încurajatoare spre o participare crescută. Site-urile de ştiri sunt principala sursă de informare politică pentru tineri, urmate de Facebook.
Principalele motive pentru care tinerii decid să voteze sunt: exercitarea dreptului lor democratic (43%), dorinţa de a influenţa politicile europene (41%) şi apărarea democraţiei împotriva extremismului (8%). Aceeaşi ierarhie se păstrează şi când tinerii sunt întrebaţi despre al doilea motiv pentru a veni la vot.
Tinerii din Bucureşti-Ilfov se remarcă printr-o siguranţă de vot de 64%, comparativ cu doar 49% în sud-estul României. În oraşele universitare altele decât Bucureştiul, doar 46% dintre tineri sunt foarte siguri că vor vota. De asemenea, femeile tinere (61%) sunt mai hotărâte să voteze decât bărbaţii tineri (56%).
Potrivit sirsei citate, tinerii care discută frecvent despre politică, fie cu familia, fie cu prietenii, au o probabilitate mai mare de a participa la vot. În ultima lună, 7% dintre tineri au discutat zilnic cu familia despre politică, în timp ce 55% au avut astfel de discuţii de câteva ori. În ceea ce priveşte discuţiile cu prietenii, 9% dintre tineri au discutat zilnic despre politică, iar 55% de câteva ori.
Sursă foto: Freepik
Sondaj inscop