
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
Mai multe despre centrul de pregătire Mate Performanță, aici.
Paștele bate la ușă, ne aflăm în preajma unei sărbători extrem de iubite de către copii. Tocmai de aceea astăzi vom vorbi despre cum să abordăm această vacanță minunată a elevilor și despre semnificația perioadei în care ne aflăm.
Dragii mei, să nu uităm că zilele ce vor urma au ca semnificație cea mai mare minune a universului, Învierea Domnului. Noi, părinții și noi elevii, să le transmitem mesajul acestei minuni copiilor. Să le arătăm că minunile există, prin credință. Să le transpunem această situație în viața de zi cu zi. Elevul trebuie să învețe că dacă își dorește, muncește și este perseverent, își poate atinge orice vis. Poate aceasta este vibrația vacanței de față.
Sigur că dacă ne aflăm în ani terminali și ne bate la ușă în curând evaluarea națională sau bacalaureatul, sau suntem foarte aproape de examene importante, atunci perioada vacanței poate reprezenta o oportunitate imensă de a avea timpul necesar pregătirii unor astfel de testări. Sau poate sunt cazuri de elevi care au de recuperat anumite goluri din materia școlară parcurse în timpul anului, iar acum este timp suficient pentru a profita să ne putem organiza cu învățătura.
Dar, vacanța aceasta este despre magia sărbătorii pascale. Este despre bucurie, despre miracole, despre familie, despre timp petrecut împreună cu cei dragi, despre fapte bune. Rare sunt momentele în care spun asta, dar după atâtea teme la școală, testări, învățat în fiecare zi, trezit de dimineața la ore fixe cu noaptea în cap, acum a venit momentul să ne detașăm de rutina școlară zilnică pentru a ne încărca bateriile tocmai în scopul de a da randament maxim când va reîncepe școala.
Așadar, dragi elevi, vă îndemn să vă odihniți în aceste zile și să trăiți la maxim această perioadă extrem frumoasă.
Haideți ca noi, părinții, să le oferim copiilor noștri tot ceea ce putem mai frumos în aceste zile. Și concret, ce să facem pentru ei? Voi trece în revistă câteva aspecte pe care le consider esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a acestora.
În primul rând, să petrecem timp cu ei. Dacă ne aflăm în situația în care tot tot timpul am fost mai mereu plecați de acasă cu diferite treburi, cu serviciul, alergând după tot felul de responsabilități, acum a venit vremea poate celei mai importante responsabilități ale noastre… timpul pentru copiii noștri. Este cel mai mare cadou pe care-l putem oferi copiilor de sărbători. Poate ca nu ne dăm seama, poate nu conștientizăm, dar timpul de calitate pe care noi îl petrecem cu copiii reprezintă temelia lor sufletească și bateria lor emoțională. Petreceți timp cu ei… nici nu știți cât de mult bine le faceți prin asta!
Pe de altă parte, acum este un moment extraordinar pentru a le arăta ce înseamnă empatia, moralitatea, omenia. Să îi învățăm pe copiii noștri să se uite la semenii lor, să se aplece către nevoile celor din jur. Am fost acum trei ani cu elevii mei din clasa la care eram diriginte la un orfelinat. Am stat de vorbă cu copiii de acolo, i-am colindat, le-am oferit cadouri, iar la sfârșit, un elev de-al meu l-a întrebat pe un băiețel în felul următor… auzi? Uite… noi anul acesta am venit pregătiți la voi cu ceea ce noi am crezut ca aveți nevoie, dar pentru anul următor, vă rog să ne spuneți, ce vă doriți mai cu seamă? Ce vreți să vă aducă iepurașul? Iar băiețelul știți ce i-a răspuns? Aș vrea să mi-o aducă pe mama! Aș vrea doar să o cunosc, să stau alături de ea măcar 10 minute, dacă nu are mai mult timp pentru mine.
Sunt situații fără cuvinte, dar sunt situații des întâlnite, din păcate. Sunt atâția copii care au nevoie de o vorbă frumoasă, de cineva care să petreacă timp cu ei, poate de o jucărie, de o carte, de mâncare caldă… să îi învățăm pe copiii noștri să se aplece asupra acestor cazuri, dar pentru asta, trebuie să fim mișcați, în primul rând noi, părinții și dascălii. Dacă fiecare dintre noi, ne aplecăm asupra unui singur astfel de copil neajutorat, doar către unul singur, și încercăm să îi oferim o bucurie cu ocazia venirii iepurasului, dar să facem asta fiecare în parte, atunci cu siguranță, vom aduce un ajutor imens tuturor copiilor aflați în situații cumplite de viață. Să îi învățăm pe cei mici că bunătatea trebuie să o poarte mereu în suflet, nu doar de sărbători și că astfel de gesturi le pot face oricând, oricui.
Dragii mei, sărbătoarea Paștilor vine cu o multitudine de tradiții care mai de care mai frumoase. Ne bucurăm de cei dragi, ne odihnim, dar să nu uităm că fundamentul acestei sărbători este Învierea Domnului. Vorbim despre o sărbătoare care nu înseamnă stat la masă, mâncat excesiv, risipă de alimente și câte alte lucruri nesănătoase. Să îi învățăm pe copiii noștri să petreacă așa cum se cuvine aceste momente pentru că noi suntem modelul lor în familia pe care și-o vor clădi mai târziu.
Poate că această vacanță pare un moment fără nicio legătură cu educația. Că doar de aia nu mai mergem la școală! Nu! Nu are legătură nici cu matematica, nici cu limba română, nici cu fizica, are legătură cu educația anilor de acasă pe care le-o oferim copiilor noștri, poate cea mai importantă dintre toate. Da! Este un moment în care noi, adulții, trebuie să le fim model copiilor și elevilor noștri, să îi educăm, să îi sensibilizăm si să îi pregătim pentru a deveni oameni responsabili, empatici, cu valori morale care la rândul lor să educe cel puțin la fel de frumos viitoarea generație.
Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.