Viceprimarul Timișoarei: „Sunt directori care cer bani de la părinți pentru hârtie igienică, dar își cumpără scaune de 3.000 de lei”

facebook.com/rubenviceprimar

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a atras atenția asupra unor practici deficitare în gestionarea fondurilor publice de către unii directori de școli și grădinițe din oraș. În cadrul ședinței Consiliului Local de marți, acesta a vorbit despre probleme grave de management financiar, precum și dificultăți în coordonarea responsabilităților între primărie și inspectoratul școlar.

Ruben Lațcău a declarat că, din cei 61 de directori ai școlilor publice din Timișoara, peste 20% gestionează fondurile într-un mod „extrem de precar”, uneori chiar suspect, potrivit Renașterea.

„Sunt școli și grădinițe în care directorii cer bani de la părinți pentru hârtie igienică, dar scaunul lor a costat 3.000 de lei și s-au cumpărat 10 telefoane iPhone pe un abonament al școlii”, a exemplificat viceprimarul. Totuși, a recunoscut că există și instituții de învățământ care reușesc să facă „din puțin, mult”, demonstrând eficiență și transparență.

Viceprimarul a subliniat și dificultățile legate de împărțirea responsabilităților între primărie și inspectoratul școlar.

„De multe ori, responsabilitatea este pierdută în spațiul dintre inspectorat și primărie”, a explicat Lațcău. Inspectoratul este angajatorul direct al profesorilor și veghează asupra implementării programelor școlare, în timp ce primăria semnează contractele de management cu directorii și asigură finanțarea pentru funcționarea de zi cu zi a școlilor. Această împărțire duce la suprapuneri și confuzii, mai ales atunci când lipsesc bună-credința și experiența.

Lațcău a adus în discuție și grădinițele de stat din Timișoara.

„Am avut cazuri în care educatoarele maltratau copiii, care au ajuns să nu mai meargă la grădiniță sau să facă pe ei, la 5-6 ani, pentru că părinții nu-i luau până la ora 4-5, deși programul public este până la 6”, a relatat viceprimarul. El a mai menționat că, în multe grădinițe, părinții sunt nevoiți să contribuie la fondul clasei pentru hârtie igienică sau jucării, chiar dacă instituțiile rămân cu bugete necheltuite la sfârșitul anului.

Pe de altă parte, Ruben Lațcău a recunoscut că școlile și grădinițele se confruntă cu o birocrație stufoasă, care îngreunează procesele de achiziție și cheltuire a fondurilor. „Ca să cumperi Lego pentru copii, faci un teanc de hârtii și ai nevoie de cinci angajați ca să cheltui o mie de lei”, a exemplificat el.

Cu toate acestea, el spune că birocrația nu justifică managementul defectuos și a susținut necesitatea continuării controalelor în școli și grădinițe. „Trebuie să ne asigurăm că există un standard minim”, a concluzionat viceprimarul.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.