
Voucherele de vacanță au susţinut mult turismul românesc şi dacă le vom avea până la final de aprilie tot ar fi bine, mai ales că mulţi tur-operatori au prelungit programul ”Înscrieri timpurii”, a declarat prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, citat de TVR Info.
„Vedem că e o piatră extrem de greu de scos de foarte mulţi înţelepţi după ce a aruncat-o cineva acolo, ca atare n-am avut norme de aplicare şi orice încercare am făcut – vreo şapte variante cum s-ar putea aplica chestia asta – s-a dovedit că la un moment dat eşua ca funcţionalitate”, afirmă liderul ANAT, potrivit sursei citate.
„Până la urmă am adunat mai multe ministere – ministerul nostru, al Economiei şi Turismului, Ministerul de Finanţe, al Muncii, şi reprezentanţi ai ANAT şi ai FIHR – şi a ieşit o formă de compromis. (…) Suntem în transparenţă decizională. Asta durează 10 zile, cred că au trecut vreo şapte. Deci, undeva săptămâna asta trebuie să vedem forma finală”, a mai spus Voican.
În luna martie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, î-au cerut premierului Marcel Ciolacu să clarifice procedura prin care sunt acordate voucherele de vacanță. Concret, acestea cer clarificarea sumei impozitate în acest caz.
Potrivit ordonanței trenuleț care a fost adoptată la finalul anului 2024, instituțiile publice acordă, anul acesta, vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei, iar voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.